Rouwbegeleiding
Rouwen hoef je niet alleen te doen

Gediplomeerd rouwbegeleider

Ervaringsdeskundige op het gebied van rouw en verlies

Rouwbegeleiding mag, rouwen hoef je niet alleen te doen.

Rouw voelt echt voor iedereen anders. Rouwverwerking is naar mijn mening dan ook meer rouwbeleving. Iedereen beleeft rouw op een eigen manier. De manier waarop je rouwt wordt onder andere beïnvloed vanuit een stukje acceptatie.

Acceptatie zorgt ervoor dat iemand een manier kan vinden om met verlies om te gaan, om het een plek te geven.

Als je bijvoorbeeld blijft knokken tegen de realiteit, vastloopt in het vinden van jouw eigen manier van acceptatie, moeite ervaart in dagelijkse dingen of als het zwaar voelt om alles weer op de rit te krijgen. Dan kan ik je daarbij ondersteunen met rouwbegeleiding.

Het is namelijk helemaal niet gek om hulp te vragen bij rouw. Door met mij te praten over hoe je het verlies en de rouw beleeft, kan ik je begeleiden op de momenten die jij het moeilijkste vindt.

Vaak geven een paar gesprekken al veel inzicht en lukt het om stevige stappen te zetten in de goede richting. 

Rouwen is kei-zwaar

Ik vergelijk verlies en rouw vaak met een hele zware kei met scherpe randen en punten. De kei is niet te tillen zo zwaar en het doet zeer als je hem ook maar probeert aan te raken. Toch zal deze kei een onderdeel van je leven worden en draag je hem met je mee.

De rouwbegeleiding pak ik op vanaf het moment dat ik met je in contact kom. Dit doe ik eerst vooral door te luisteren naar je verhalen. Het afscheid is erg belangrijk en draagt bij om de scherpe punten van deze kei te vijlen. Vanaf het eerste contact bied ik je al handvatten die houvast geven bij het tillen van deze kei.

Vaak lukt dit. Het creëren van een herkenbare, fijne omgeving, waarin afscheid wordt genomen met elementen die feilloos passen bij de levensstijl. Dit haalt de eerste scherpte van de punten weg. Goed en bewust afscheid nemen is belangrijk voor de eerste momenten van rouw.

Na verloop van tijd zal de kei draagbaarder worden. De scherpe punten beginnen met de tijd minder te worden. En met steun vanuit de omgeving schuur je de scherpe delen steeds wat verder weg en blijkt de kei steeds beter mee te dragen. Dit kost tijd. De steen kan hard zijn. En kijk er niet gek van op als je na een jaar nog moeite hebt om alles de hele tijd zelf te dragen.

Uiteindelijk gaat het je lukken en zal je een manier vinden om je kei steeds verder te polijsten. Je zal zien dat hij zelfs mooie kleuren in zich heeft en dat het fijn is om hem dicht bij je te dragen. De kei is namelijk gevormd uit liefde. Het leek een periode ondragelijk door pijn en verdriet. Weet dat de mooie momenten die je hebt gekend het sterkste zijn en je de kracht blijven geven om door te gaan.

Het moment van rouwbegeleiding is aan jou. Dit staat los van met wie en waar jij de uitvaart geregeld hebt. Het belangrijkste is dat jij een plek vindt waar je terecht kan met jouw verdriet of vragen. Ik kan je helpen om de momenten die jij het zwaarste vindt te bespreken.

Hulp en Rouwbegeleiding​

Als het je zelf niet lukt die zware kei te dragen en niet weet waar je moet beginnen, ben ik er voor je om te helpen. Het is helemaal niet gek om hulp te vragen bij rouw. Vaak geven een paar gesprekken al veel inzicht en lukt het om stevige stappen te zetten in de goede richting.

De gesprekken zijn eigenlijk altijd anders. Vaak thuis, tijdens een wandeling of een creatieve activiteit. Praten tijdens een aangename bezigheid brengt je vaak dichter bij je gevoel en vooral de aard ervan.

Daarbij is het goed om (samen) iets te doen wat je leuk vindt. Dat geeft je een goed gevoel, echt even iets voor jezelf creëren en waar je wellicht een fijne hobby of dagbesteding aan over kan houden.

Hulp bij rouw kan ik aan iedereen geven. Ik coach, geef rouwbegeleiding en ondersteun zowel kinderen als volwassenen. Net zoals bij het afscheid nemen, heeft iedereen óók bij het beleven van rouw een eigen manier van rouwverwerking nodig.

Een manier die goed aansluit bij zijn of haar manier van communiceren, omgaan met emoties en levensstijl.

Loop jij vast na het overlijden van een dierbare?

Bel 010 2236215 voor vragen of het maken van een afspraak

Doe alsof je thuis bent in ‘De Suite’ in Poortugaal. Wij gunnen iedereen een fijne plek waar je je thuis kan voelen. Ook voor rouwbegeleiding of coaching staan de deuren voor je open.

Het kan best fijn om af te spreken op een andere plek thuis en wist je dat je met 5 min wandelen je midden in het Valckesteynse bos bent?

Wat zijn de tarieven van rouwbegeleiding?

Een kennismaking is altijd kosteloos en daarna wordt er een tarief berekend van €68,00 per uur incl. BTW. Gemaakte reiskosten bedragen €0,19 cent per gereden kilometer en het tarief is exclusief de aankoop van eventuele materialen en voorbereidingen. 

Denk hierbij aan: verf, klei, papier of voorleesboeken.

Voor het voorbereiden van een groepspresentatie, ontwerpen van en workshop of een coachsessie maak ik altijd vooraf een passende begroting, hierbij wordt er altijd uitgegaan van het genoemde tarieven.

Rouwbegeleiding voor scholen en bedrijven

Als pedagoge en rouwbegeleider bied ik ook begeleiding aan groepen kinderen of medewerkers op scholen en bedrijven die met verlies te maken krijgen, hebben of hebben gehad. 

Net als bij de persoonlijke ondersteuning, kijk ik altijd samen met de school of de organisatie wat de behoefte is en op welke specifieke punten mijn begeleiding nodig is.

School:

Bedrijf/organisatie:

Vormen van rouwbegeleiding

Verschillende vormen van rouwbegeleiding

We spreken af op een plek die je fijn vindt. Thuis, bos, strand, café…We kletsen over je ervaringen, de last die je ervaart en de momenten die alles moeilijk maken. Praten kan met een kop thee, maar zeker ook tijdens een activiteit zoals fietsen, wandelen, schilderen etc.

Ik laat je veel praten en als je dat moeilijk vindt zoeken we samen naar woorden of een andere manier om je te uiten. Soms is het praten voor iemand al genoeg, anderen vinden het fijn om een plan op te stellen als stok achter de deur. Of om momenten samen op te pakken om te na een tijdje weer zelf aan te kunnen.

Als gezin praten we en delen jullie met elkaar gevoelens en gedachten. Als het als moeilijk wordt om zelf zo’n gesprek te starten en met elkaar te praten over jullie verlies, dan help ik jullie hier graag bij.

Ik kan helpen door het gesprek te leiden en te ondersteunen bij het vertalen van elkaars gevoelens, zodat iedereen elkaar leert begrijpen en accepteert dat iedereen een eigen manier van rouwen heeft. We zullen samen een manier vinden hoe jullie hier met elkaar op een fijne manier mee om kunnen gaan.

Hoe gaan jullie op het werk om met het verlies van een collega? Ik bied rouwbegeleiding aan op het werk, vanuit jullie teamspirit. Rouwbegeleiding is altijd persoonlijk, gesprekken één op één of een gesprek met het team.

Voor iedere leeftijd bied ik belevingsgerichte rouwbegeleiding. We praten, delen en doen. Kinderen leren, ervaren en verwerken door iets te beleven en te doen. Ik maak naar de situatie passende activiteiten die helpen om alle gebeurtenissen beter te begrijpen en gevoelens een plekje te geven.

Hoe nabestaanden terugkijken op het afscheid

9.8

Evelien is lief, betrokken, kan wensen familie goed aanvoelen en komt met mooie vernieuwde ideeën

Evelien is een heel warm persoon waarbij je je direct op je gemakt voelt. Ze is heel betrokken en kan heel goed aanvoelen hoe een familie in elkaar steekt. Hierdoor kan ze samen met de familie nieuwe ideeën bedenken voor de uitvaart waaraan je, als familie, op dat moment niet snel aan denkt. Dit resulteerde in een uitvaart zoals niemand die ooit had meegemaakt, maar tegelijkertijd perfect bij ons paste.
Hellevoetsluis 1 mei 2022

Het tegenovergestelde van een Dela uitvaart met de service van je beste vriendin

Het is moeilijk genoeg als je moeder overlijdt. Het is nog moeilijker als je in de VS woont. Als ik Evelien niet had ontmoet weet ik niet hoe ik mijn moeder’s afscheid zo perfect had kunnen regelen. Ik kan een boek over mijn ervaring schrijven, maar hieronder wat er echt uitspringt: 1. Evelien luistert en leeft zich in. Ze probeert in jouw schoenen te staan maar ook die van de overledene. Met Dela etc krijg je een lopende band productie. Met Evelien maak je het afscheid heel speciaal 2. Evelien beschermt je en begeleidt je met de moeilijke beslissingen. Er komt zo veel op je af. Wat ze uit je handen kan nemen doet ze, wat ze niet uit je handen kan nemen probeert ze samen met je op te lossen 3. Evelien staat ALTIJD voor je klaar. Omdat ik in de VS woon hadden we een groot tijdverschil. Dat maakt niets voor haar uit. 4. Evelien neemt die extra stappen die anderen niet nemen. Mijn moeder was een ballerina. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat we in een theater (omgebouwde kerk) met een fantastische pianist afscheid van haar konden nemen. Haar creativiteit is oneindig. 5. Kosten………voor de uitvaart die mijn moeder uiteindelijk heeft gekregen had ik makkelijk het dubbele voor betaald, maar Evelien is betaalbaar door haar aanpak. Evelien was zo uitzonderlijk, dat familieleden hun geplande uitvaart hebben verandert zodat zij hun uitvaart zal regelen. Zo speciaal is ze.
Vlaardingen / Charlotte USA 30 april 2022

Het tegenovergestelde van een Dela uitvaart met de service van je beste vriendin

Het is moeilijk genoeg als je moeder overlijdt. Het is nog moeilijker als je in de VS woont. Als ik Evelien niet had ontmoet weet ik niet hoe ik mijn moeder’s afscheid zo perfect had kunnen regelen. Ik kan een boek over mijn ervaring schrijven, maar hieronder wat er echt uitspringt: 1. Evelien luistert en leeft zich in. Ze probeert in jouw schoenen te staan maar ook die van de overledene. Met Dela etc krijg je een lopende band productie. Met Evelien maak je het afscheid heel speciaal 2. Evelien beschermt je en begeleidt je met de moeilijke beslissingen. Er komt zo veel op je af. Wat ze uit je handen kan nemen doet ze, wat ze niet uit je handen kan nemen probeert ze samen met je op te lossen 3. Evelien staat ALTIJD voor je klaar. Omdat ik in de VS woon hadden we een groot tijdverschil. Dat maakt niets voor haar uit. 4. Evelien neemt die extra stappen die anderen niet nemen. Mijn moeder was een ballerina. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat we in een theater (omgebouwde kerk) met een fantastische pianist afscheid van haar konden nemen. Haar creativiteit is oneindig. 5. Kosten………voor de uitvaart die mijn moeder uiteindelijk heeft gekregen had ik makkelijk het dubbele voor betaald, maar Evelien is betaalbaar door haar aanpak. Evelien was zo uitzonderlijk, dat familieleden hun geplande uitvaart hebben verandert zodat zij hun uitvaart zal regelen. Zo speciaal is ze.
Vlaardingen / Charlotte USA 30 april 2022
73 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.8/10

Zullen we kennismaken?

Een kennismaking kan altijd, even aftasten en elkaar een beetje leren kennen. Tijdens zo’n eerste gesprek komen we er met elkaar achter of je bij mij de juiste klik voelt. 

Ik hecht hier veel waarde aan, omdat je nu eenmaal fijner en makkelijk praat met een persoon bij wie je jezelf op je gemak voelt. 

Daarbij maakt het niet uit of je mij benadert voor jezelf, voor je gezin, een kind, een school of bedrijf.

Bel mij op 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.

Stel hier je vraag via WhatsApp