Veelgestelde vragen

Laat je vragen beantwoorden over overlijden, uitvaart en afscheid nemen.

Veelgestelde vragen over een uitvaart

Er zijn ongetwijfeld vragen die jou bezig kunnen houden als het gaat om overlijden. Of een uitvaart? Wie bel ik als er iemand is overleden? 

Veel zaken hebben we toegelicht op onze website. We hebben alle veelgestelde vragen ook nog bij elkaar gezet in één overzicht. Heb jij toch nog een vraag, maar staat deze er niet tussen. Neem vooral contact met ons op. We staan je graag te woord en denken met je mee.

Vragen over een uitvaart

Een uitvaart of, zoals de wet benoemt lijkbezorging, zijn alle handelingen, activiteiten en plechtigheden na het overlijden van een persoon. De uitvaart wordt besloten met een begrafenis (teraardebestelling) of een crematie. Het begrip begrafenis omvat in de praktijk zowel de afscheidsplechtigheid als de teraardebestelling. Steeds vaker gebruiken wij het woord ‘afscheid’ in plaats van ‘uitvaart’. Dit vanwege de persoonlijke sfeer van het woord en de vrije invulling die men zelf aan het afscheid/ de uitvaart kan geven. In onze woorden: Een uitvaart is alles rondom het afscheid nemen van een persoon op een eigen wijze.

Na overlijden bel je eerst de huisarts en daarna bel je Evelien Uitvaartverzorging. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor het melden van overlijden via 010 2236215. Ook zijn wij altijd bereikbaar voor vragen. Zo kunnen we al kennismaken bij leven, wanneer je je uitvaartwensen wilt vastleggen.

De uitvaart mag vanaf 36 uur na het overlijden plaatsvinden en uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden. Binnen dit termijn telt de dag van overlijden, weekend- en feestdagen niet mee. Wanneer de uitvaart buiten deze termijn plaatsvind moet daar eerst toestemming voor worden gevraagd bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond.

De laatste verzorging is een moment waarin we met respect en aandacht (samen met de familie) de overledene wassen en kleden. Vroeger werd hier ook de term ‘afleggen’ voor gebruikt, maar dat woord is bij ons verleden tijd vanwege de onpersoonlijke toon.

Dat is een doek die om de overledene wordt gevouwen en het gehele lichaam rondom bedekt. Bij een wade kan er gebruik gemaakt worden van een baar of open mand in plaats van een gesloten kist of mand. De wade kan uiteraard ook samen met een kist gebruikt worden. Dit is een persoonlijke keuze.

De definitie van opbaren, zoals bekend in de uitvaartzorg, is de overledene op een baar/ bed leggen, zodat nabestaanden op een piëteitvolle manier de overledene kunnen bezoeken, bekijken en afscheid kunnen nemen. Dit vindt plaats, voordat de omhulsel waarin/ op de overledene ligt wordt gesloten of bedekt. (Het is in Nederland bij wet.)

Vragen over de kosten van een uitvaart

Het bedrag dat overblijft na uitkering van de uitvaartverzekering wordt als factuur aan de formele opdrachtgever van de uitvaart gestuurd. De formele opdrachtgever is vaak een gezinslid of een van de nabestaanden die tekent voor alle formele handelingen rondom de uitvaart. Het kan dat de overledene ook gespaard had voor de uitvaart of dat het restbedrag vanuit het vermogen van de overledene wordt betaald.

Voor de erfgenamen zijn uitvaartkosten die niet door de uitvaartverzekering zijn gedekt alleen aftrekbaar voor de erfbelasting, niet voor de aangifte inkomstenbelasting. Een uitvaartverzekering is ook niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen en de manier waarop je het afscheid invulling gaat geven en op welke locatie en/ of crematorium de crematie laat plaatsvinden.
De kosten van begraven en cremeren verschillen per begraafplaats en crematorium. Evelien kan je hierover adviseren. Cremeren is over het algemeen een stuk goedkoper dan begraven. De tarieven van begraven verschillen per gemeente en per soort graf. Daarom is lastig om hier een gemiddelde prijs voor aan te geven. Alle tarieven van crematoria en (gemeentelijke) begraafplaatsen zijn openbaar. Deze kun je op de betreffende websites vinden. Enkele voorbeelden van kosten met een specifieke prijsopgave hebben we op onze website vermeld. 

Stel hier je vraag via WhatsApp