Een afscheid waarbij alles draait om groene keuzes
De vraag voor een duurzame uitvaart neemt enorm toe. Bij een duurzame uitvaart, ook wel bekend als groene uitvaart- of ecologische uitvaart, ligt de nadruk op een milieuvriendelijk karakter.
Bij elke begeleiding, of deze nu ‘groen’ is of niet, houden wij rekening met de duurzame herkomst van uitvaartproducten. Tijdens een groene uitvaart maken wij bewuste keuzes om de ecologische impact te minimaliseren. Dit omvat onder andere het gebruik van een biologisch afbreekbare kist, wade of mand, evenals het serveren van biologische catering tijdens de condoleance.
Bij ons is het mogelijk om te kiezen voor een natuurbegrafenis of een duurzame crematie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische crematieoven die zijn energie haalt uit groene bronnen. Ook in de details streven wij naar duurzaamheid, zoals het gebruik van rouwkaarten op gerecycled papier of zelfs digitale rouwkaarten.
Het vervoer wordt verzorgd met elektrische of hybride voertuigen, fietsen of zelfs te voet, waardoor we actief bijdragen aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk. Door bewust te kiezen voor een ecologische uitvaart met duurzame producten, tonen wij respect voor de overledene en dragen we tegelijkertijd zorg voor de wereld om ons heen.
Voor ons is natuurbegraven inmiddels net zo alledaags geworden als een traditionele begrafenis op een reguliere begraafplaats. Vooral met de aanwezigheid van Natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord, is écht natuurbegraven in de Randstad opeens heel dichtbij.
Steeds meer mensen kiezen bewust voor een natuurgraf op een natuurbegraafplaats of reserveren zelfs alvast een plekje voor de toekomst. Graag lichten we toe wat natuurbegraven precies inhoudt, zodat je zelf kunt overwegen of dit bij jou past.
Natuurbegraven vormt een eigentijdse en milieuvriendelijke benadering van het begraven van overledenen, met de nadruk op een harmonieuze integratie met de natuur. In tegenstelling tot traditionele begraafplaatsen, biedt een natuurbegraafplaats een meer organische laatste rustplaats, vaak gelegen in natuurlijke omgevingen zoals bossen, heidevelden of natuurgebieden.
Op deze begraafplekken hebben nabestaanden de mogelijkheid om hun dierbaren te laten rusten zonder grafsteen, waardoor de verstoring van de natuurlijke omgeving tot een minimum beperkt blijft.
Natuurbegraafplaatsen fungeren als beschermde gebieden, waardoor ze een positieve bijdrage leveren aan het behoud van de natuur.
Het gebruik van biologisch afbreekbare materialen, zowel voor het lichaam als voor urnen, minimaliseert de milieu-impact en bevordert duurzaamheid.
Natuurbegraafplaatsen bieden een rustige en vredige omgeving. Dit kan troost bieden aan nabestaanden die op zoek zijn naar een natuurlijke en kalme plek om hun dierbaren te herdenken.
Het concept van natuurbegraven wint wereldwijd aan populariteit vanwege de duurzame aspecten en het creëren van blijvende gedenkplekken die in harmonie zijn met de natuur.
Een natuurbegraafplaats en een natuurlijk aangelegde begraafplaats hebben vergelijkbare kenmerken, maar er zijn subtiele verschillen in hun concept en beheer. We zetten de verschillen even op een rij.
Wat zijn de kenmerken van een natuurbegraafplaats:
Wat zijn de kenmerken van een natuurlijk aangelegde begraafplaats:
Beide soorten begraafplaatsen streven naar een meer natuurlijke en duurzame benadering van begraven. Wat een natuurbegraafplaats onderscheidt, is de specifieke focus op minimale verstoring van de natuurlijke omgeving en het gebruik van biologisch afbreekbare materialen. En op een natuurlijk aangelegde begraafplaats is er meer flexibiliteit mogelijk, inclusief de integratie van traditionele elementen.
De kosten voor natuurbegraven variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de locatie, het beheer van de natuurbegraafplaats en de specifieke diensten in combinatie met persoonlijke wensen. Bij natuurbegraven gaat het vaak om een eenmalige aankoop van het grafrecht in een natuurlijk gebied, waarbij het graf harmonieus wordt geïntegreerd in de natuurlijke omgeving zonder een traditionele grafsteen.
Hier zijn enkele factoren die de kosten kunnen beïnvloeden:
Aangezien de tarieven sterk kunnen variëren, is het raadzaam om de website van de natuurbegraafplaats zelf te raadplegen. Daar vind je duidelijke tarieven voor alle diensten die de natuurbegraafplaats aanbiedt. Benieuwd naar de tarieven van Natuurbegraafplaats Zomerlanden? Bekijk ze hier. Meer informatie over de prijzen en tarieven van onze uitvaartzorg en producten kun je hier vinden.
Resomeren (alkalische hydrolyse) is een innovatieve en milieuvriendelijke optie na overlijden. Bij deze opkomende uitvaartmethode wordt een lichaam in een resomeermachine ontbinden in een vloeistof van water en kaliumhydroxide.
Dit chemische proces staat bekend als alkalische hydrolyse. Momenteel is het resomeren van mensen in Nederland nog niet toegestaan.
In tegenstelling tot traditionele methoden zoals begraven of cremeren, maakt resomeren gebruik van water, alkaliën en warmte om het lichaam af te breken tot basale elementen.
Tijdens het proces lost het lichaam op in een vloeistof die bestaat uit water, mineralen en aminozuren. Dit proces duurt ongeveer 4 uur.
Houd er rekening mee dat de acceptatie en regelgeving met betrekking tot resomeren kunnen variëren afhankelijk van de locatie.
Wij beantwoorden graag al je vragen en bekijken samen met jou de mogelijkheden voor in thuisopbaring of een afscheid bij jullie thuis.
Je kunt je vragen stellen per mail, WhatsApp, per telefoon of tijdens een kopje koffie.
Neem contact op met Evelien Uitvaartverzorging via 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.
Contact
Bezoekadres
(Alleen mogelijk op afspraak)
Afscheidshuis de Suite, Molenweg 2 3171CN Poortugaal
© Copyright Evelien Uitvaartverzorging – Wil je weten wie er achter de prachtige fotografie zit? Klik hier