Begrafenis

Afscheid nemen is niet enkel loslaten, maar ook op een andere manier vasthouden

Gediplomeerd rouwbegeleider
Passende uitvaart

De begrafenis van een dierbare

Een begrafenis regelen, je staat er niet alleen voor. Wanneer je ervoor kiest om het afscheid door ons te laten begeleiden, kies je voor een begrafenis die helemaal wordt afgestemd op jullie afscheidswensen. Tijdens de gesprekken die we samen zullen voeren komen we tot een persoonlijke invulling van het afscheid en kijken we samen naar wat past bij hoe jullie dierbare in het leven stond.

We weten dat er veel op je af kan komen bij het regelen van een begrafenis. En wij komen jullie hierbij helpen en zorgen ervoor dat er ruimte is om alles een plekje te geven. We zullen jullie zoveel mogelijk ontzorgen en begeleiden op de momenten dat jullie het nodig hebben.

Samen zorgen we ervoor dat met alle wensen en ideeën voor de begrafenis een persoonlijk, eigen en uniek afscheid kan worden beleeft.

Afscheidsverhalen: Bijzondere Uitvaarten
Dank je wel, Lucas

Dank je wel, Lucas

Het afscheid van Lucas was meer dan alleen een laatste groet, het…
Een Drive-Through-Afscheid

Een Drive-Through-Afscheid

Aan de Oostmolendijk vond een zeer bijzonder afscheid plaats. Buiten op het…
Wat Maarten ons heeft meegegeven

Wat Maarten ons heeft meegegeven

“Iedereen heeft een vrije keuze in wie er wordt benaderd als uitvaartverzorger.…

"De eerste momenten na overlijden zijn de momenten waarop kwetsbaarheid en kracht elkaar omarmen."

Vanaf het eerste moment dat we contact hebben, zijn we er voor jullie. We zullen vragen naar de situatie waarin jullie je bevinden, zo krijgen we een beeld en weten we welke hulp jullie op dat moment nodig hebben.

Onze zorg gaat altijd als eerste uit naar de persoon die is overleden. Als we die zorg hebben gedragen, spreken we een goed moment af om samen de begrafenis te regelen.

Het kan zijn dat er een wilsbeschikking is waarin jullie dierbare zelf zijn of haar wensen heeft opgeschreven. Als dat zo is nemen we deze als leidraad voor het vormgeven van de uitvaart.

Tijdens onze gesprekken zullen we samen het afscheid vormgeven. We kijken samen naar een mooie afscheidslocatie en de begraafplaats, naar een kist, wade, baar of mand en stellen de rouwkaart samen als jullie deze willen versturen. 

Ook bespreken we het rouwvervoer en welke elementen de begrafenis nog meer eigen kunnen maken.

Zoals bloemen, muziek, afscheidsfotografie, eten en drinken. Je bent bijna helemaal vrij in hoe jullie de begrafenis vorm willen geven. 

Zelfs binnen de onderwerpen waarbij we te maken hebben met wettelijke regels, is er genoeg ruimte voor jullie wensen. 

Er zijn dus veel opties die allemaal mogen, maar die zeker niet allemaal hoeven.

Als jullie de begrafenis zelf willen regelen, kan dit natuurlijk ook. In dat geval zijn we er voor jullie op het moment dat jullie onze begeleiding nodig hebben.

Begrafenis regelen

Als je een begrafenis gaat regelen, is het van belang om een begraafplaats te zoeken waar jij je thuis voelt. Er zijn verschillende opties, zoals een bosrijk gebied, de duinen, of kies voor een plek dicht bij jouw eigen woonplaats. Wanneer je kiest voor een particulier graf, kun je vaak zelf een plekje kiezen en de begrafenis regelen zoals jij dat wilt.

Wanneer we samen de begrafenis regelen zorgen we dat de begrafenis verloopt zoals jij dat wilt. Kies je voor een statige begrafenis met dragers en een grafrede, of kies je voor een luchtigere ceremonie waarbij jij je lievelingsmuziek laat draaien en dierbare een toost uitbrengen op jouw leven. Je kunt bij leven al je eigen begrafenis regelen en vormgeven.

Je kan in het wensenboekje Houvast bijvoorbeeld aangegeven welke begraafplaats je voorkeur heeft en wat voor soort graf je wilt. Een algemeen graf of koopgraf, een plekje in de zon of juist onder een boom? En je kunt ook al bij leven een plekje reserveren. Een begraafplaats brengt hier wel kosten voor in rekening en deze zijn per begraafplaats op te vragen. 

Je kunt ons altijd bellen

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Doe alsof je thuis bent in ‘De Suite’ in Poortugaal.
Wij gunnen iedereen een fijne plek waar je je thuis kan voelen in de dagen tot aan het afscheid. In het afscheidshuis mag je dierbare bij ons logeren tot aan de uitvaart en mogen jullie op bezoek komen en met elkaar waardevolle momenten beleven die bijdragen een ‘eigen’ afscheid.

De keuze voor een begraafplaats

Je bent vrij om te kiezen in welke gemeente je begraven wilt worden. De keuze van de begraafplaats kan bijvoorbeeld zijn de plaats waar je de afgelopen jaren hebt gewoond, waar je geboren bent of een gemeente waar je bijzondere herinneringen hebt liggen. Als je hebt gekozen voor een begraafplaats is er, afhankelijk van de locatie, vaak nog een keuze te maken voor een particulier graf of een algemeen graf. Iedere gemeente heeft ten minste één algemene (gemeentelijke) begraafplaats. Sommige (algemene) begraafplaatsen hebben delen ingericht speciaal voor mensen met een gemeenschappelijke achtergrond. Vaak zijn er in een gemeente naast algemene begraafplaatsen ook andere begraafplaatsen. Voor deze laatste geldt vaak dat je aangesloten moet zijn bij een bepaalde (geloofs)gemeenschap of er gelden bijzondere voorwaarden. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. We vertellen je er graag over.

Kinderen meenemen naar een begrafenis

Door kinderen bij het afscheid te betrekken of alleen al mee te nemen naar de begrafenis geef je hen de kans het afscheid vanuit hun eigen kijk op de wereld te beleven.

Kinderen zijn sterk en passen zich vaak wonderbaarlijk goed aan in nieuwe situatie. Ze mogen ons altijd alles vragen en waar mogelijk meehelpen.

"Hoe past opa straks dan in een vaas?"

– Liv (4)

We adviseren vaak om de kinderen mee te nemen naar een begrafenis, maar we kijken natuurlijk goed naar de gehele situatie. 

Het is voor een kind belangrijk om eerlijk te zijn, open en duidelijk uit te leggen wat er allemaal gebeurt. We zullen kinderen en de ouders hierin ondersteunen, zodat er een antwoord is op iedere vraag. 

De ouders maken als vanzelfsprekend de keuze over wat het beste past en goed voelt voor hun eigen gezin.

Jouw uitvaartverzekering

Evelien Uitvaartverzorging is onafhankelijk en niet gebonden aan een uitvaartverzekering.
Als je wel een uitvaartverzekering hebt, ben je altijd vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Dus ook met een verzekering bij Ardanta, Dela, Yarden, Monuta etc. kun je bij Evelien Uitvaartverzorging terecht.

We kunnen ook altijd kosteloos en vrijblijvend samen een polischeck doen of advies geven bij het vinden van een verzekering die het best bij de persoonlijke situatie past.

De kosten van een begrafenis

Iedere begrafenis is uniek en maatwerk. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en heeft zijn eigen wensen om een begrafenis vorm te geven.

Wij rekenen alle gemaakte kosten van o.a. toeleveranciers, locaties of andere handelingen één op één door zonder hier marges of commissies over te rekenen. Je betaalt alleen voor de uitvaartbegeleiding die je van ons hebt ontvangen op basis van een begeleidingstarief per uur.

Het is mogelijk om de begrafenis door ons te laten regelen, maar je mag er ook voor kiezen om zelf de begrafenis te regelen. Houd er rekening mee dat er een aantal kosten zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je ervoor kiest om begraven te worden. Op onze kosten pagina geven we je meer informatie over de kosten van een begrafenis. 

Wij staan jullie bij tijdens een kinderbegrafenis

Naast een begrafenis voor volwassenen, zijn we er ook wanneer een kind overlijdt. Bij een kinderbegrafenis zijn we er om jullie als ouders te ondersteunen, want het overlijden van je kind laat je wereld stilstaan. Waar moet je beginnen? Wat moet je regelen voor een kinderbegrafenis? Allemaal vragen die opspelen.

We zijn er om jullie te helpen. Samen zorgen we ervoor dat de kinderbegrafenis of kinder crematie het allermooiste afscheid wordt. Geheel afgestemd op jullie kind. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld een kistje laten bedrukken met een kleurplaat, je kindje vervoeren in je eigen auto of kiezen voor een bepaald thema op de kinderbegrafenis. Een thema dat echt bij je kind past. Iets waar hij of zij veel van hield of naar keek.

Daarnaast kan Evelien als rouw pedagoog jullie gezin ook extra handvatten bieden om te leren omgaan met het verlies. De juiste begeleiding tijdens een kinderbegrafenis is voor haar een belangrijk aspect. Zowel voor jullie als ouders, als voor broertjes, zusjes en iedereen die dichtbij het verlies van jullie kind staat. Het bieden van de juiste begeleiding tijdens een kinderbegrafenis helpt een heel stuk bij het verwerkingsproces. Want dat is tenslotte al zwaar genoeg.

Dementievriendelijke begrafenis

Evelien Uitvaartverzorging staat u graag bij als het gaat om een dementievriendelijke begrafenis. Wij zijn dementievriendelijke uitvaartverzorgsters. Dit betekent dat wij de ervaring en deskundigheid hebben om een persoon met dementie te begeleiden bij de begrafenis. Samen met de familie en eventueel de verzorging kijken we naar wat de persoon met dementie kan en wat past bij de invulling van het afscheid.

Rouwbegeleiding na een begrafenis

Het verlies van een dierbare brengt veel emoties met zich mee. Na de begrafenis start de rouwperiode waarin je geconfronteerd wordt met verdriet en persoonlijke uitdagingen. Als je merkt dat je vastloopt bij het vinden van jouw eigen manier van berusting, of als je moeite hebt met het oppakken van dagelijkse activiteiten, dan sta je er niet alleen voor.

Evelien is er voor je om je te ondersteunen en begeleiden tijdens de rouwperiode met professionele rouwbegeleiding. Het is helemaal niet gek om rouwbegeleiding aan te vragen. Vaak geven een paar gesprekken je al andere inzichten en helpen ze om stappen in de juiste richting te zetten.

De gesprekken vinden plaats waar jij dit fijn vindt. Bij jou thuis? Tijdens een wandeling door de bossen? Of aan de keukentafel waar jullie samen aan het schilderen zijn? Praten tijdens een plezierige bezigheid brengt je vaak dichter bij je gevoelens en vooral bij de aard ervan. Evelien past zich aan, aan jou.

Rouwbegeleiding kan Evelien aan iedereen geven als coach en rouwbegeleider. Evelien ondersteunt zowel ouders als kinderen tijdens rouw. Per situatie bekijkt Evelien welke begeleiding iemand nodig heeft om goed om te kunnen gaan met rouwverwerking. Naast het begeleiden van ouders en kinderen kan Evelien ook rouwbegeleiding aanbieden op het werk of in de klas als er sprake is van rouw onder collega’s of klasgenootjes.

Eigen begrafenis regelen

Het geeft je nabestaanden rust als zij weten hoe jij je eigen begrafenis zou willen laten verlopen. Je kan je eigen begrafenis voorbereiden door je wensen voor je eigen begrafenis vast te leggen in een wilsbeschikking of te bespreken met iemand uit je directe omgeving.

Naast het benoemen van je uitvaartwensen, kan je ook je eigen begrafenis voorbereiden door al een begraafplaats uit te zoeken en te bedenken wat voor soort graf je zou willen: algemeen of een particulier graf. Het is zelfs mogelijk, wanneer je voor een particulier graf kiest, al een eigen plekje te kiezen en te reserveren op de begraafplaats.

Je eigen begrafenis voorbereiden kan dus door je wensen kenbaar te maken, bijvoorbeeld in een wilsbeschikking. Evelien Uitvaartverzorging heeft daarvoor de wilsbeschikking Houvast geschreven. Als je je eigen begrafenis wilt voorbereiden is het mogelijk al je wensen op te schrijven in het boekje Houvast. Denk bijvoorbeeld aan je keuze voor de begraafplaats, soort graf, kist, dragers, rouwvervoer en locatie.

Met het voorbereiden van een eigen begrafenis ontzorg je jouw nabestaanden voor later. Én weten nabestaanden welke keuzes ze kunnen maken voor jou.

Het is ontzettend fijn en het geeft een goed gevoel en steun bij afscheid nemen, als jouw nabestaanden kunnen zeggen: ‘hij/ zij wilde het zelf zo’ of ‘we doen het op zijn/ haar manier.’

Locaties om afscheid te nemen
Je bent vrij om een afscheid te organiseren op de locatie die het best bij je past. Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de ruimte die hoort bij de begraafplaats die je hebt uitgezocht. Daar is meestal wel een aula of (kerk)zaal, maar je bent vrij om op een andere locatie of zelfs een ander moment afscheid te nemen.
Hoe en wat over begraven...

Alles weten over het begraven in Nederland? Je leest het hier! 

Hoe nabestaanden terugkijken op het afscheid

9.9

Heel fijn en persoonlijk geholpen in een moeilijke periode

Daar zit je dan, op een heel verdrietig moment moet je op zoek naar uitvaartverzorging. Misschien wel midden in de nacht, zonder enig eerder onderzoek, net als wij. Dan ga je zoeken, maar waar naar? Gelukkig kwamen wij via Google Evelien tegen. Naar aanleiding van haar verhaal op haar website hebben we gebeld en zijn vervolgens heel persoonlijk, eerlijk en oprecht geholpen. Evelien voelde heel goed aan wat wanneer nodig was en wat ook juist even niet. Dacht mee, gaf advies waar nodig en was tussen het overlijden van onze vader en de uitvaart heel flexibel en bereikbaar. Alles mocht en kon. Daarbij voelde ‘De suite’ als een warme en fijne plek ondanks dat het eigenlijk de laatste is waar je wil zijn. Ook op de dag van de uitvaart zelf (ont)zorgde Evelien en Barbara voor een fijne dag. Een dag, voor een groot deel dankzij hen, om nooit meer te vergeten.
Rhoon 7 september 2023

Een perfect geregelde goede uitvaart.

Wij willen de dames van Evelien Uitvaartverzorging hartelijk bedanken voor hun vakkundige werkzaamheden, en ook voor hun sympathieke werkwijze. Zij hebben veel hulp en steun geboden in deze voor ons verdrietige periode. Ook hun goede ideeën voor alternatieve oplossingen waren heel waardevol. Dit totaal leverde een goede uitvaart op waar wij met een tevreden gevoel op terug kunnen kijken. Dat gunnen we iedereen (wanneer het daarvoor tijd is). Marijke (partner); Robert (zoon).
Voorne aan Zee 2 september 2023

Klantgericht; met een creatieve en empathische inzet, luisteren naar de klant.

Bij de eerste kennismaking ontstond er een ‘klik’, mede door hun open, vriendelijke en creatieve houding. Geen ‘zakelijke en bedrijfsmatige’ opstelling, maar luisteren naar en meedenken met wat wij wel en niet wilden. Dankzij deze houding en hun adviezen was de uitvaart van mijn vrouw precies zoals wij het wilden; weliswaar een ‘zwarte dag, maar zeker geen zwarte uitvaart’
Zoetermeer 17 augustus 2023
117 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.9/10

Zullen we kennismaken?

Een kennismaking kan altijd, even aftasten en elkaar een beetje leren kennen. Tijdens zo’n eerste gesprek komen we er met elkaar achter of je bij ons de juiste klik voelt. 

Wij hechten hier veel waarde aan, omdat je nu eenmaal fijner en makkelijk praat met een persoon bij wie je jezelf op je gemak voelt. 

Daarbij maakt het niet uit of je ons benadert voor jezelf, voor je gezin, een kind, een school of bedrijf.

Bel ons op via 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.

Stel hier je vraag via WhatsApp