Begrafenis

Afscheid nemen is niet enkel loslaten, maar ook op een andere manier vasthouden

Gediplomeerd rouwbegeleider
Passende uitvaart

De begrafenis van een dierbare

Wanneer je ervoor kiest om het afscheid door mij te laten begeleiden kies je voor een begrafenis die helemaal wordt afgestemd op jullie wensen. Tijdens de gesprekken die we samen zullen voeren komen we tot een persoonlijke invulling van het afscheid en kijken we samen naar wat past bij hoe jullie dierbare in het leven stond.

Ik weet dat er veel op je af kan komen bij het regelen van een begrafenis. En ik kom jullie hierbij helpen en ik zorg ervoor dat er ruimte is om alles een plekje te geven. Ik zal jullie zoveel mogelijk ontzorgen en begeleiden op de momenten dat jullie het nodig hebben.

Samen zorgen we ervoor dat met alle wensen en ideeën voor de begrafenis, ook met de actuele coronamaatregelen, er een persoonlijk, eigen en uniek afscheid kan worden beleeft.

Afscheidsverhalen: Bijzondere Uitvaarten
Dank je wel, Lucas

Dank je wel, Lucas

Het afscheid van Lucas was meer dan alleen een laatste groet, het…
Een Drive-Through-Afscheid

Een Drive-Through-Afscheid

Aan de Oostmolendijk vond een zeer bijzonder afscheid plaats. Buiten op het…
Wat Maarten ons heeft meegegeven

Wat Maarten ons heeft meegegeven

“Iedereen heeft een vrije keuze in wie er wordt benaderd als uitvaartverzorger.…

"De eerste momenten na overlijden zijn de momenten waarop kwetsbaarheid en kracht elkaar omarmen."

Vanaf het eerste moment dat we contact hebben, ben ik er voor jullie. Ik zal vragen naar de situatie waarin jullie je bevinden, zo krijg ik een beeld en weet ik welke hulp jullie op dat moment nodig hebben.

Mijn zorg gaat altijd als eerste uit naar de persoon die is overleden. Als we die zorg hebben gedragen, spreken we een goed moment af om samen de begrafenis te regelen.

Het kan zijn dat er een wilsbeschikking is waarin jullie dierbare zelf zijn of haar wensen heeft opgeschreven. Als dat zo is nemen we deze als leidraad voor het vormgeven van de uitvaart.

Tijdens onze gesprekken zullen we samen het afscheid vormgeven. We kijken samen naar een mooie afscheidslocatie en de begraafplaats, naar een kist, wade, baar of mand en stellen de rouwkaart samen als jullie deze willen versturen. 

Ook bespreken we het rouwvervoer en welke elementen de begrafenis nog meer eigen kunnen maken.

Zoals bloemen, muziek, afscheidsfotografie, eten en drinken. Je bent bijna helemaal vrij in hoe jullie de begrafenis vorm willen geven. 

Zelfs binnen de onderwerpen waarbij we te maken hebben met wettelijke regels, is er genoeg ruimte voor jullie wensen. 

Er zijn dus veel opties die allemaal mogen, maar die zeker niet allemaal hoeven.

Als jullie de begrafenis zelf willen regelen, kan dit natuurlijk ook. In dat geval ben ik er voor jullie op het moment dat jullie mijn begeleiding nodig hebben.

Begrafenis regelen

Bij het regelen van een begrafenis zoeken we naar een begraafplaats waar je je thuis voelt. Bosrijk, natuur, de duinen, stad of juist lekker dichtbij in je eigen woonplaats. Je kan vaak, wanneer je kiest voor een particulier graf, zelf een plekje uitkiezen. 

Wanneer we samen de begrafenis regelen zorgen we dat de begrafenis verloopt zoals je wilt. Dat kan statig met dragers en een grafrede, maar ook luchtiger met eigen rituelen, muziek of een toost. Het regelen van een begrafenis kan je al voorbereiden bij leven. 

Je kan in het wensenboekje Houvast bijvoorbeeld aangegeven welke begraafplaats je voorkeur heeft en wat voor soort graf je wilt. Een algemeen graf of koopgraf, een plekje in de zon of juist onder een boom? En je kunt ook al bij leven een plekje reserveren. Een begraafplaats brengt hier wel kosten voor in rekeningen en deze zijn per begraafplaats op te vragen. 

Je kunt me altijd bellen

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Doe alsof je thuis bent in ‘De Suite’ in Poortugaal. Wij gunnen iedereen een fijne plek waar je je thuis kan voelen in de dagen tot aan het afscheid. In het afscheidshuis mag je dierbare bij ons logeren tot aan de uitvaart en mogen jullie op bezoek komen en met elkaar waardevolle momenten beleven die bijdragen een ‘eigen’ afscheid.

De keuze voor een begraafplaats

Je bent vrij om te kiezen in welke gemeente je begraven wilt worden. Dat kan de begraafplaats zijn van de plaats waar je de afgelopen jaren hebt gewoond, waar je geboren bent of een gemeente waar je bijzondere herinneringen hebt liggen.

Als je hebt gekozen voor een begraafplaats is er, afhankelijk van de locatie, vaak nog een keuze te maken voor een particulier graf of een algemeen graf. Iedere gemeente heeft ten minste één algemene (gemeentelijke) begraafplaats. 

Sommige (algemene) begraafplaatsen hebben delen ingericht speciaal voor mensen met een gemeenschappelijke achtergrond.

Vaak zijn er in een gemeente naast algemene begraafplaatsen ook andere begraafplaatsen. Voor deze laatste geldt vaak dat je aangesloten moet zijn bij een bepaalde (geloofs)gemeenschap of er gelden bijzondere voorwaarden.

 

Kinderen meenemen naar een begrafenis

Door kinderen bij het afscheid te betrekken of alleen al mee te nemen naar de begrafenis geef je hen de kans het afscheid vanuit hun eigen kijk op de wereld te beleven.

Kinderen zijn sterk en passen zich vaak wonderbaarlijk goed aan in nieuwe situatie. Ze mogen mij altijd alles vragen en waar mogelijk meehelpen.

"Hoe past opa straks dan in een vaas?"

– Liv (4)

Ik adviseer vaak om de kinderen mee te nemen naar een begrafenis, maar we kijken natuurlijk goed naar de gehele situatie. 

Het is voor een kind belangrijk om eerlijk te zijn, open en duidelijk uit te leggen wat er allemaal gebeurt. Ik zal kinderen en de ouders hierin ondersteunen, zodat er een antwoord is op iedere vraag. 

De ouders maken als vanzelfsprekend de keuze over wat het beste past en goed voelt voor hun eigen gezin.

Jouw uitvaartverzekering

Evelien Uitvaartverzorging is onafhankelijk en niet gebonden aan een uitvaartverzekering. Als je wel een uitvaartverzekering hebt, ben je altijd vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Dus ook met een verzekering bij Ardanta, Dela, Yarden, Monuta etc. kun je bij Evelien terecht.

Evelien kan ook altijd kosteloos en vrijblijvend samen een polischeck doen of advies geven bij het vinden van een verzekering die het best bij de persoonlijke situatie past.

De kosten van een begrafenis

Juist omdat iedereen bij een afscheid zelf keuzes mag maken en eigen wensen heeft is iedere uitvaart, groot of klein, maatwerk en uniek.

Evelien rekent alle gemaakte kosten voor een begrafenis één op één door, zonder marges of commissie. Denk aan kosten van toeleveranciers, locaties of andere handelingen. Daarnaast betaal je alleen voor de begeleiding die je daadwerkelijk van Evelien hebt gehad volgens een begeleidingstarief per uur. 

Je bent ook niet verplicht om alles door Evelien te laten regelen, je kan en mag ook veel zelf doen. Er zijn een aantal dingen die kosten met zich mee brengen, waarmee je rekening moet houden bij het regelen van een uitvaart. Op onze kosten pagina vind je meer informatie over de kosten van een begrafenis. 

Ik sta jullie bij tijdens een kinderbegrafenis

Naast een begrafenis voor volwassenen, ben ik er ook wanneer een kind overlijdt. Bij een kinderbegrafenis ben ik er om jullie als ouders te ondersteunen, want het overlijden van je kind laat je wereld stilstaan. Waar moet je beginnen? Wat moet je regelen voor een kinderbegrafenis? Allemaal vragen die opspelen.

Ik ben er om jullie te helpen. Samen zorgen we ervoor dat de kinderbegrafenis of kinder crematie het allermooiste afscheid wordt. Geheel afgestemd op jullie kind. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld een kistje laten bedrukken met een kleurplaat, je kindje vervoeren in je eigen auto of kiezen voor een bepaald thema op de kinderbegrafenis. Een thema dat echt bij je kind past. Iets waar hij of zij veel van hield of naar keek.

Daarnaast kan ik als rouw pedagoog jullie gezin ook extra handvatten bieden om te leren omgaan met het verlies. De juiste begeleiding tijdens een kinderbegrafenis is voor mij een belangrijk aspect. Zowel voor jullie als ouders, als voor broertjes, zusjes en iedereen die dichtbij het verlies van jullie kind staat. Het bieden van de juiste begeleiding tijdens een kinderbegrafenis helpt een heel stuk bij het verwerkingsproces. Want dat is tenslotte al zwaar genoeg.

Dementievriendelijke begrafenis

Evelien staat u graag bij als het gaat om een dementievriendelijke begrafenis. Ze is een dementievriendelijke uitvaartverzorgster. Dit betekent dat zij de ervaring en deskundigheid heeft om een persoon met dementie te begeleiden bij de begrafenis. Samen met de familie en eventueel de verzorging kijken we naar wat de persoon met dementie kan en wat past bij de invulling het afscheid.

Eigen begrafenis regelen

Het geeft je nabestaanden rust als zij weten hoe jij je eigen begrafenis zou willen laten verlopen. Je kan je eigen begrafenis voorbereiden door je wensen voor je eigen begrafenis vast te leggen in een wilsbeschikking of te bespreken met iemand uit je directe omgeving.

Naast het benoemen van je uitvaartwensen, kan je ook je eigen begrafenis voorbereiden door al een begraafplaats uit te zoeken en te bedenken wat voor soort graf je zou willen: algemeen of een particulier graf. Het is zelfs mogelijk, wanneer je voor een particulier graf kiest, al een eigen plekje te kiezen en te reserveren op de begraafplaats.

Je eigen begrafenis voorbereiden kan dus door je wensen kenbaar te maken, bijvoorbeeld in een wilsbeschikking. Evelien heeft daarvoor de wilsbeschikking Houvast geschreven. Als je je eigen begrafenis wilt voorbereiden is het mogelijk al je wensen op te schrijven in het boekje Houvast. Denk bijvoorbeeld aan je keuze voor de begraafplaats, soort graf, kist, dragers, rouwvervoer en locatie.

Met het voorbereiden van een eigen begrafenis ontzorg je jouw nabestaanden voor later. Én weten nabestaanden welke keuzes ze kunnen maken voor jou.

Het is ontzettend fijn en het geeft een goed gevoel en steun bij afscheid nemen, als jouw nabestaanden kunnen zeggen: ‘hij/ zij wilde het zelf zo’ of ‘we doen het op zijn/ haar manier.’

Locaties om afscheid te nemen
Je bent vrij om een afscheid te organiseren op de locatie die het best bij je past. Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de ruimte die hoort bij de begraafplaats die je hebt uitgezocht. Daar is meestal wel een aula of (kerk)zaal, maar je bent vrij om op een andere locatie of zelfs een ander moment afscheid te nemen.
Hoe en wat over begraven...

Alles weten over het begraven in Nederland? Je leest het hier! 

Hoe nabestaanden terugkijken op het afscheid

9.8

Evelien is lief, betrokken, kan wensen familie goed aanvoelen en komt met mooie vernieuwde ideeën

Evelien is een heel warm persoon waarbij je je direct op je gemakt voelt. Ze is heel betrokken en kan heel goed aanvoelen hoe een familie in elkaar steekt. Hierdoor kan ze samen met de familie nieuwe ideeën bedenken voor de uitvaart waaraan je, als familie, op dat moment niet snel aan denkt. Dit resulteerde in een uitvaart zoals niemand die ooit had meegemaakt, maar tegelijkertijd perfect bij ons paste.
Hellevoetsluis 1 mei 2022

Het tegenovergestelde van een Dela uitvaart met de service van je beste vriendin

Het is moeilijk genoeg als je moeder overlijdt. Het is nog moeilijker als je in de VS woont. Als ik Evelien niet had ontmoet weet ik niet hoe ik mijn moeder’s afscheid zo perfect had kunnen regelen. Ik kan een boek over mijn ervaring schrijven, maar hieronder wat er echt uitspringt: 1. Evelien luistert en leeft zich in. Ze probeert in jouw schoenen te staan maar ook die van de overledene. Met Dela etc krijg je een lopende band productie. Met Evelien maak je het afscheid heel speciaal 2. Evelien beschermt je en begeleidt je met de moeilijke beslissingen. Er komt zo veel op je af. Wat ze uit je handen kan nemen doet ze, wat ze niet uit je handen kan nemen probeert ze samen met je op te lossen 3. Evelien staat ALTIJD voor je klaar. Omdat ik in de VS woon hadden we een groot tijdverschil. Dat maakt niets voor haar uit. 4. Evelien neemt die extra stappen die anderen niet nemen. Mijn moeder was een ballerina. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat we in een theater (omgebouwde kerk) met een fantastische pianist afscheid van haar konden nemen. Haar creativiteit is oneindig. 5. Kosten………voor de uitvaart die mijn moeder uiteindelijk heeft gekregen had ik makkelijk het dubbele voor betaald, maar Evelien is betaalbaar door haar aanpak. Evelien was zo uitzonderlijk, dat familieleden hun geplande uitvaart hebben verandert zodat zij hun uitvaart zal regelen. Zo speciaal is ze.
Vlaardingen / Charlotte USA 30 april 2022

Het tegenovergestelde van een Dela uitvaart met de service van je beste vriendin

Het is moeilijk genoeg als je moeder overlijdt. Het is nog moeilijker als je in de VS woont. Als ik Evelien niet had ontmoet weet ik niet hoe ik mijn moeder’s afscheid zo perfect had kunnen regelen. Ik kan een boek over mijn ervaring schrijven, maar hieronder wat er echt uitspringt: 1. Evelien luistert en leeft zich in. Ze probeert in jouw schoenen te staan maar ook die van de overledene. Met Dela etc krijg je een lopende band productie. Met Evelien maak je het afscheid heel speciaal 2. Evelien beschermt je en begeleidt je met de moeilijke beslissingen. Er komt zo veel op je af. Wat ze uit je handen kan nemen doet ze, wat ze niet uit je handen kan nemen probeert ze samen met je op te lossen 3. Evelien staat ALTIJD voor je klaar. Omdat ik in de VS woon hadden we een groot tijdverschil. Dat maakt niets voor haar uit. 4. Evelien neemt die extra stappen die anderen niet nemen. Mijn moeder was een ballerina. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat we in een theater (omgebouwde kerk) met een fantastische pianist afscheid van haar konden nemen. Haar creativiteit is oneindig. 5. Kosten………voor de uitvaart die mijn moeder uiteindelijk heeft gekregen had ik makkelijk het dubbele voor betaald, maar Evelien is betaalbaar door haar aanpak. Evelien was zo uitzonderlijk, dat familieleden hun geplande uitvaart hebben verandert zodat zij hun uitvaart zal regelen. Zo speciaal is ze.
Vlaardingen / Charlotte USA 30 april 2022
73 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.8/10

Zullen we kennismaken?

Een kennismaking kan altijd, even aftasten en elkaar een beetje leren kennen. Tijdens zo’n eerste gesprek komen we er met elkaar achter of je bij mij de juiste klik voelt. 

Ik hecht hier veel waarde aan, omdat je nu eenmaal fijner en makkelijk praat met een persoon bij wie je jezelf op je gemak voelt. 

Daarbij maakt het niet uit of je mij benadert voor jezelf, voor je gezin, een kind, een school of bedrijf.

Bel mij op 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.

Stel hier je vraag via WhatsApp