Kinderen mee naar de uitvaart

Tips en advies van een rouwpedagoge

Belevingsgericht

Steun voor gezin en school

"Als (rouw)pedagoge kan ik jullie goed ondersteunen"

Evelien komt uit de hulpverlening, is pedagoge en heeft zich door de jaren heen verder gespecialiseerd in de rouwbeleving van kinderen. Ze begeleidt kinderen bij het ontdekken van wat doodgaan betekent, wat er allemaal bij komt kijken en wat ze kunnen verwachten tijdens de uitvaart. Evelien doet dit via een belevingsgerichte benadering. Doen is ervaren.

Tips voor als je kind mee gaat naar een uitvaart

Als je zelf afscheid moet nemen van iemand die je lief hebt, kan het best lastig zijn om je kind uitleg te geven over wat precies aan de hand is. De harde waarheid waar een kind het meeste aan heeft, omdat ze dat het beste begrijpen, zijn soms niet de woorden waar jezelf behoefte aan hebt. Wat zeg je wel? Hoe leg je uit wat cremeren is? Je kind wilt in de kist kijken, maar jij niet? Hoe ga je daarmee om. We helpen je om te beginnen met wat praktische tips als houvast:

Wees eerlijk en duidelijk

Wees eerlijk! Kinderen willen duidelijkheid en weten hoe en waarom iets is. Vind je dit moeilijk of lastig? Vraag ons om hulp. Wij helpen je graag bij het bespreekbaar maken.

Zorg dat je kind iets mag of kan doen

Mogen helpen, een taakje hebben, iets kunnen betekenen. Kinderen vinden het fijn om bij te dragen en te helpen. Kinderen ervaren en beleven door te doen.

Biedt ruimte om afscheid te nemen

Kinderen kunnen heel goed aangeven wat ze wel en niet willen. Soms hebben ze een andere behoefte dan jezelf. Geef ze de ruimte en vertrouw op hun eigen intuïtie en gevoel.

Zorg voor een 'uitvaart-buddy'

Zorg dat je zelf ook aan afscheid nemen toe komt. Het is fijn om iemand bij het afscheid te hebben die op je kind kan letten als je dat zelf even niet kan.

Ook ondersteuning voor op school

Als pedagoge en rouwbegeleider biedt Evelien ook begeleiding aan groepen kinderen of medewerkers op scholen die met verlies te maken krijgen, hebben of hebben gehad. 

Net als bij de persoonlijke ondersteuning, kijkt Evelien altijd samen met de school of de organisatie wat de behoefte is en op welke specifieke punten haar begeleiding nodig is.

– Op het tuintje –

Dit tuintje heet nu haar graf
Grote stap 1,2,3, hup met een sprong eraf

Bellen blazen naar elkaar,
broertje was er snel mee klaar

Hop daar gaat het potje om,
kleren drogen in de zon

Geeft niet dat je huilen moet,
dat hoort zo als je de dood ontmoet

Een dikke knuffel is een fijn gebaar,
net zoals zongen met elkaar

Omarm hetgeen wat je vreest,
dan kom je dichterbij wat is geweest

Alles doen gewoon zoals je bent,
want dat is hoe je elkaar hebt gekend

Evelien Ligthart

Mijn kind wil mee naar de uitvaart...

Heb je behoefte aan wat bevestiging of advies? Je mag altijd even contact opnemen om een vraag te stellen of om wat tips en advies te ontvangen.

Neem gerust contact met ons op via 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.

Stel hier je vraag via WhatsApp