Schrijven van een toespraak
“Een bijdrage leveren aan een afscheid van iemand die je liefhebt. Dat is fijn om dat te mógen en kúnnen doen. In dit artikel deel ik graag wat tips als jij wilt bijdragen met woorden. Naast de hulp van Evelien, kan je er voor kiezen om mij uit te nodigen als degene die het overzicht in de toespraken en verhalen houdt. Ik kijk met een extra oog naar het grote geheel: Komen alle belangrijke onderwerpen, karaktertrekken, verbindingen tussen mensen, werk en familie aan bod? Klopt het, ‘loopt’ het verhaal, zijn er passende verbindingen tussen sprekers en muziek. Hebben sprekers nog hulp nodig van te voren met het maken van hun tekst?
We zorgen er samen voor dat de afscheidsceremonie onvergetelijk wordt. Hoe verdrietig het ook is, dat je met een glimlach terug kunt kijken.
"Met mijn Bijzondere Woorden wil ik je graag bijstaan tijdens belangrijke momenten in je leven."
Wendy Tuns
10 Tips bij het schrijven van een toespraak
Wendy helpt graag bij het vinden van woorden bij een bijzonder moment. Naast trouwambtenaar ondersteunt zij ook als spreker op uitvaarten en biedt zij extra begeleiding en handvatten bij het schrijven van een toespraak of levensverhaal.
1. Neem de tijd
Neem, als eerste, voor je tijd om te bedenken wat je wilt vertellen. Plak ‘geeltjes’ op een groot vel en vraag ook anderen naar hun herinneringen. Ontdek of er een rode draad is en probeer die om te zetten naar een verhaal.
2. Tót of óver?
Besluit of je tót iemand of óver iemand wilt spreken. Dat maakt de opbouw van je verhaal anders. Probeer te schrijven zoals je ook zelf vertelt. Wees jezelf.
3. Kom meteen tot de kern
Gebruik een verrassend feit, een grapje van de humor van je dierbare, een onlangs gebeurde anekdote of stel hardop een vraag. Ga dan meteen door naar wat je wilt zeggen. Als spreker, maak je uit van het grotere geheel, je hoeft de mensen geen welkom meer te heten of niet alvast een dankwoord uit te spreken. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om dit juist wel zelf te doen, dat is natuurlijk ook helemaal prima.
4. Wees eerlijk
Ieder mens heeft goede en minder goede eigenschappen, door ze beiden te benoemen maak je een herkenbaar verhaal. Doe dat op een respectvolle wijze. Probeer ‘om te denken’. (Je kan zeggen het naar was dat hij altijd naar de fles greep. Of je kan zegt dat het leven voor hem soms te zwaar was en dat hij dat een bepaalde manier probeerde te verzachten. Dat is eerlijk, maar klinkt heel anders, vind je niet?)
5. Eerst schrijven, dan schrappen
Ga eerst maar eens lekker schrijven en denk niet gelijk te veel na over de opbouw en de details. Op een gegeven moment kom je in de flow en zal je merken dat jouw verhaal vanzelf komt. Lees dan je verhaal een paar keer goed door. Laat het even liggen, neem wat aftand en lees het later opnieuw. Val je in herhaling? Maak het verhaal dan korter en krachtiger.
6. Stem af
Zie het afstemmen en overleggen niet als controle, het wordt echt alleen maar gedaan om het afscheid zo goed mogelijk inhoudelijk vorm te geven. Vertel wat je wat wilt gaan zeggen en stuur de tekst toe. De ontvanger zal die zonder oordeel lezen maar kan wél zien of er geen overlap met andere sprekers is. Het is zo jammer als je 3x hetzelfde hoort.
7. Schrijf je tekst altijd volledig uit
Geboren sprekers kunnen prachtige samenhangende verhalen vertellen. Maar als je emotioneel bent, lukt het ook de meest getalenteerde spreker om de draad kwijt te raken. Print je speech met grotere letters, dan is het fijn om je verhaal, na een slokje water, weer op te kunnen pakken.
8. Spreek je speech hardop uit
Zo merk je of er woorden zijn waardoor je volschiet of waar je misschien over struikelt? Kies dan andere woorden, die hetzelfde zeggen, maar net anders aanvoelen om uit te spreken. Vervang wat 'schrijftaal' door 'spreektaal', dan kan het uitspreken van je toespraak ook makkelijker maken.
9. Ga er even van te voren staan.
Hoe voelt het achter de katheder (kom je er goed bovenuit), staat de microfoon goed, wat zie je als je de zaal inkijkt, hoe valt het licht op je blaadje, staat er wat water klaar? Zo kan je heel eventjes wennen.. en natuurlijk nog wat veranderen als dat nodig is.
10. Ga stevig staan.
Met beide benen op de grond. Wiebel niet van je ene naar je andere been. Dat maakt je figuurlijk, maar vooral ook letterlijk, wat onevenwichtig. Misschien sta je steviger met een dierbaar persoon naast je. Vraag van te voren of hij of zij bij je komt staan.
Het is prachtig dat jij er staat
Natuurlijk is het heel fijn om de zaal in te kijken, mensen aan te kijken en contact met ze te leggen. Maar dat kan ook moeilijk zijn. En dat is logisch. Weet dat iedereen sowieso al trots op je zal zijn, dat jij daar staat. Ze vinden het knap en doen het je niet zomaar na.
Heb je tijdens het spreken het gevoel dat je ‘breekt’. Verbeeld je dan iets heel geks in. Dat iedereen in de zaal een puntneus heeft, een feesthoed op heeft, … dan maakt het in je hoofd heel even wat luchtiger. Als je dan in zelf moet (glim)lachen, lukt het je vaak om weer verder te vertellen.
Enne.. een traantje mag. Haal adem, neem een slokje water. En probeer de draad weer op te pakken. Lukt het echt niet en ben je onverstaanbaar? Probeer altijd iemand achter de hand te hebben die het van je overneemt op het moment dat jij zelf aangeeft dat het je niet meer lukt. Dat kan familie zijn, maar ook Evelien of Wendy wil je hier altijd bij helpen
"Bijzondere woorden, zijn je eigen woorden"
Heb je nog een vraag?
Wil je meer weten over het schrijven van een levensverhaal of toespraak? Dan kan je altijd contact opnemen. We helpen je graag op weg met het voorbereiden en schrijven van een toespraak. Een kennismaking kan ook, ik kom graag bij je langs voor een fijn gesprek.
Neem contact op met mij via 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl