Logo Evelien Uitvaartverzorging met team 2023

Menu

Column Barbara, Even Schakelen

13-05-2021 11:46

“Bar, wat denk je er van als we binnenkort de telefoon naar jou doorschakelen? Wow, denk ik bij mezelf, dat is wel een dingetje. Dit heb ik nog nooit gedaan en ik ben ook nog niet bij een melding van overlijden aanwezig geweest. In grote lijnen weet ik wel welke zaken geregeld moeten worden, maar hoe gaat zo’n gesprek dan eigenlijk?

Met een kop thee nemen we op de bank wat scenario’s door en ik maak mijn aantekeningen. Daarna doen we een proefgesprek. We spreken af dat we morgen nog gaan oefenen op afstand, als ik thuis ben, een echt telefoongesprek dus.

De volgende middag gaat mijn telefoon. Ik weet dat het een oefengesprek is, maar toch klopt mijn hart in mijn keel. Ik neem op: “Goedemiddag, Evelien Uitvaartverzorging, met Barbara”. Het is een tienerjongen: “Eeuuhh, hallo. Mijn oom is overleden. Hem is gevraagd de uitvaartverzorger te bellen om te vragen wat ze moeten doen. Dit is een scenario die we nog niet eerder door hebben genomen.

Ik vraag hem naar zijn naam en nadat ik hem gecondoleerd heb met het verlies stel ik hem gerust dat het goed is dat hij ons heeft gebeld. Wij gaan hem helpen goed voor zijn oom te zorgen. Ik vraag hem waar hij en zijn oom zijn en of er iemand bij hem is. We praten wat over de sterke band die hij met zijn oom heeft.

Niets moet en je mag veel doen als je dat wilt.

Tijdens zo’n eerste gesprek brengen we de persoonlijke situatie in kaart om samen te bekijken welke hulp en begeleiding nodig en gewenst is op dit moment. Niet alles hoeft namelijk meteen. Er is tijd om nog bij jouw dierbare te zijn, om bijvoorbeeld een hand vast te houden, een kus te geven, tijd om rustig afscheid te nemen, te wachten tot alle familie er is, zoals in dit oefengesprek gewenst blijkt te zijn. Ik vraag nog of hij weet waar zijn oom mag zijn tot aan de uitvaart. Dat weet hij niet, maar zijn moeder vertelde wel dat ze graag bij de laatste verzorging wil zijn.

Dat is een keus die iedereen voor zichzelf mag maken. Niks moet en je mag  veel zelf doen als je dat wilt. Daar ondersteunen wij bij. En dat is wat ik zo mooi vind aan de manier waarop wij werken, samen met de familie de wensen bespreken en daar een heel eigen invulling aan geven, waarbij de familie zelf kan bepalen wie wat doet.

We spreken af dat ik bij hen thuis langs kom, zodra ze, voor dat moment, afscheid hebben genomen in het ziekenhuis. Thuis zullen we samen het verloop van de volgende dagen en de uitvaart bespreken.

In opleiding

Dit was uiteraard een fictief gesprek (met 17-jarige stiefzoon van Evelien, zo stoer van hem om mij hier bij te helpen). Op dit moment zijn we bezig om mij het aannemen van een eerste gesprek volledig eigen te maken. Het is één van de vele facetten die het zijn van een uitvaartverzorger met zich mee brengt. Binnenkort sta ik volledig klaar om er ook op dit punt voor jullie te zijn.

Picture of Barbara Diependaal

Barbara Diependaal

Ik volg bij Evelien een interne opleiding tot Uitvaartverzorger. In deze column neem ik jullie mee in mijn ervaringen en hoe ik tegen mijn nieuwe leven aan kijk.

Stel hier je vraag via WhatsApp