Column Barbara, Het is goed als het goed voelt

06-07-2021 16:44

Het vormgeven van een uitvaart, persoonlijk noem ik het liever een afscheid, is iets wat we samen doen. Afscheid nemen doet iedereen op zijn eigen manier. Elk leven is uniek, zo is ook elk afscheid uniek. 

Hierbij speelt gevoel een grote rol. Wat voelt goed, maar vooral ook, wat voelt niet goed? Ik heb inmiddels geleerd dat er heel veel mogelijk is. Regelmatig krijgen we de vraag hoe iets hoort of hoe iets moet. Er is geen handboek, er bestaat geen “moeten”, jouw gevoel geeft aan wat de juiste keuze is. 

Doordat we de persoon van wie jullie afscheid moeten nemen, persoonlijk of via jouw verhalen, leren kennen kunnen we voor het afscheid samen op zoek naar wat bij jullie past. Bijvoorbeeld een vertrouwde en fijne omgeving waar het afscheid zal plaatsvinden. Dit kan een plek zijn waar je dierbare graag kwam of waarvan je weet dat die zich daar thuis gevoeld zou hebben. We voegen persoonlijke elementen toe die bij je dierbare horen en passen bij zijn of haar levensstijl. Dat kan dus bijvoorbeeld de locatie, aankleding, muziek, soort vervoer en/of dresscode zijn.

Elke keer merk ik weer hoe persoonlijke elementen helpen om bewust afscheid te kunnen nemen, iets wat belangrijk is en waar je op kan en mag leunen. Goed afscheid nemen helpt je om straks de draad weer op te pakken.

Iedere situatie is uniek en eigen

Inmiddels heb ik situaties meegemaakt die erg van elkaar verschillen. Een vader die plotseling is overleden, een opa die toch nog heel onverwacht wegvalt na een lange periode van ziekte of een moeder die op wilskracht bewust koos voor euthanasie. Bij sommige van deze families hebben we voor het overlijden kennis mogen maken en kunnen praten over wat voor ideeën degene bij zijn of haar afscheid had.

Bij het vormgeven van het afscheid van jouw dierbare praten we samen over wat jij of jullie belangrijk vinden. Als er wensen bekend zijn laten we je ook zien welke mogelijkheden of toevoegingen er nog meer zijn. We reiken aan, maar jij kiest. We vinden samen uit wat jou/jullie gaat helpen om goed afscheid te nemen.

Weten wat er kan geeft je Houvast

Voordat ik een half jaar geleden Evelien leerde kennen, had ik nog niet veel meer gezien dan een afscheidsceremonie in een aula met na afloop een koffietafel. Wat ik inmiddels heb geleerd is dat tradities in ere worden gehouden en kunnen worden aangevuld met persoonlijke elementen of dat families met elkaar eigen rituelen rondom afscheid nemen vormen. Het mag en kan allemaal, we laten iedereen in zijn waarde. Het is goed als het goed voelt.

Met z’n allen in de Rouwbus, een laatste ronde in de Rouwbakfiets, iedereen gekleed in de lievelingskleuren van de overledene. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de mooie persoonlijke afscheidsmomenten waar ik aan mee heb mogen helpen creëren. Hier heb ik mogen ervaren dat alles er mag zijn op zo’n dag, van een traan tot een lach.

Wanneer je niet alle beslissingen neer wilt leggen bij je nabestaanden en/of een eigen kijk hebt op jouw eigen uitvaart, zou je jouw ideeën vast kunnen leggen in ons boekje ‘Houvast’. Hier vind je allerlei mogelijkheden, inspiratie en is er ruimte om je eigen gedachten over je afscheid in op te schrijven.

Picture of Barbara Diependaal

Barbara Diependaal

Ik volg bij Evelien een interne opleiding tot Uitvaartverzorger. In deze column neem ik jullie mee in mijn ervaringen en hoe ik tegen mijn nieuwe leven aan kijk.

Stel hier je vraag via WhatsApp