Het crematiesteentje

25-04-2021 15:57

 

Op het moment dat het crematiesteentje op de kist wordt gelegd komt iedereen om de kist met hun moeder staan. Er ontstaat een momentje wat van hen alleen is en ik stap naar achteren. “nou mam, tot hier en niet verder”, zegt haar oudste zoon. Ze schieten in een klein lachje wat overgaat in een traan.

Als het crematieproces wordt gestart, houdt iedereen elkaar vast en de ruimte vult zich met de muziek van Vera Lynn. 

Bij een begrafenis gaan we vanzelfsprekend mee tot aan het graf, scheppen we aarde of strooien we bloemen in het graf. Vaak worden daar pas echt de laatste woorden uitgesproken, klinken de laatste tonen van de muziek of gaat men in gebed. Het begeleiden van onze dierbare tot en met zijn of haar laatste rustplaats vinden we heel gewoon en fijn om te doen.

Dat kan bij een crematie ook; voorafgaande aan het crematieproces kunnen hier ook de laatste woorden worden gedeeld en symbolisch bloemen of briefjes worden meegegeven.

Er is vaak wat behoefte aan uitleg over ‘hoe dat gaat’.

Ik bied de familie altijd aan om mee te gaan naar de crematieruimte met de vraag of ze hun dierbare willen begeleiden bij de start van het crematieproces. Er is vaak wat behoefte aan uitleg over ‘hoe dat gaat’.

 Vooraf wordt het crematiesteentje op de kist neergelegd met het unieke crematienummer en met aan de achterzijde de naam van crematorium. Ieder steentje is uniek en blijft bij de as. Op deze manier weten we zeker dat de as de juiste identiteit behoudt.

De start van een crematieproces begint bij het vrijgeven van de oven. Dit gaat via een computer en het luik zal pas opengaan op het moment dat er met de familie contact is gemaakt. Als het luik eenmaal open is, wordt de kist of de baar rustig naar binnen begeleid, waarna het luik weer automatisch sluit en het crematieproces start. Een crematie duurt gemiddeld anderhalf uur.

Nu heeft de familie hun dierbare zo ver begeleid als dat mogelijk is.

'Meegaan' zou meer bekendheid mogen hebben

Als ik naar de mooie momenten kijk die vaak ontstaan wanneer de familie mee gaat met de crematieruimte, zou het ‘meegaan’ meer bekendheid mogen hebben en meer vanzelfsprekend mogen zijn als keuze; in ieder geval in onze Nederlandse uitvaartcultuur. Andere culturen zoals de Hindoestaanse en Chinese cultuur is dit onderdeel van het afscheidsritueel en begeleiden zij de overledene bij de crematie. De belangstellenden kunnen dan in sommige crematoria zelfs meekijken via een live videoverbinding vanuit de aula.

Waarom en crematiesteentje?

Wanneer iemand wordt gecremeerd, wordt er voordat de crematie plaatsvindt een crematiesteentje met een uniek nummer op de kist of baar neergelegd. Dit steentje blijft tijdens én na de crematie bij de as, zodat altijd bekend is van wie de as is.

Wanneer de crematie is afgerond, wordt de as verzameld en gescheiden van metalen, zoals de schroeven van de kist of bijvoorbeeld een metalen plaatje dat de overledene na een botbreuk geplaatst had gekregen. De as wordt dan gedurende een wettelijk bepaalde periode van vier weken bewaard in het crematorium. 

De nabestaande die voor de crematie getekend heeft krijgt een bericht, wanneer de as opgehaald kan worden. Dat kun je zelf doen of door Evelien laten verzorgen.

 
Picture of Evelien Ligthart

Evelien Ligthart

Uitvaartverzorger bij Evelien Uitvaartverzorging

Stel hier je vraag via WhatsApp