Logo Evelien Uitvaartverzorging met team 2023

Menu

De telefoon gaat bij Hanneke, het is haar zus Marloes

05-01-2021 02:29

De telefoon gaat bij Hanneke, het is haar zus Marloes. Het was haar nacht om bij hun moeder te waken. Ze belt om te vertellen dat hun moeder vroeg in de ochtend is overleden. Hanneke zucht, het is goed zo. Na een periode van dementie is hun moeder op 82 jarige leeftijd rustig ingeslapen in haar vertrouwde omgeving.

Hanneke en Marloes spreken af dat Hanneke Evelien gaat bellen en dat Marloes samen met de verpleging hun moeder gaat verzorgen en kleden. Hanneke heeft niet de behoefte om hierbij te zijn en de zussen geven elkaar hierin de ruimte. Voor dit moment is het fijn dat moeder op haar eigen kamer blijft tot dat de zussen samen een beslissing nemen over de opbaring.

In het eerste telefonische contact met Evelien wordt kennisgemaakt en besproken waar de eerste behoeftes liggen.
Na een fijn gesprek is er afgesproken dat Evelien aan het einde van de ochtend naar het verzorgingshuis komt om met elkaar te praten over hoe het afscheid van hun moeder eruit mag komen te zien.

In zo’n eerste gesprek is er alle ruimte en tijd om te wennen aan de nieuwe, onwennige situatie. De zussen wisten al wat hun moeder graag zou willen. Het is nooit een taboe geweest in hun gezin en na het overlijden van haar man, 8 jaar eerder, heeft zij ook haar wensen kenbaar gemaakt.

Moeder wil worden begraven in het familiegraf op de begraafplaats in Poortugaal

Ze zat niet te wachten op een somber afscheid.

Omdat de familie klein is en moeder vele vrienden en kennissen heeft overleefd, is het gezelschap klein. Het huren van een uitvaartcentrum voelt daarom te groot. Met elkaar wordt  bedacht om als eerbetoon aan hun moeder de Dorpskerk van Poortugaal te kiezen voor een intiem afscheid. Dit is de kerk waar zij als gezin kwamen en wat moeder zeker zouden hebben gewaardeerd. Na de uitvaart willen ze graag met de gezinnen gaan eten bij het favoriete restaurant van beide ouders in Rotterdam, Hotel New York. Hier liggen fijne herinneringen en deze willen ze in eren houden, zeker op de afscheidsdag.

Waar niet eerder over gesproken is, is de plek van opbaring.

Marloes vindt het geen fijn idee dat hun moeder wordt opgebaard in een uitvaartcentrum, waar zij geen affiniteit mee hebben. Hanneke stelt voor om haar op haar kamer te laten verblijven, maar ook dit is niet helemaal wat de zussen voor ogen hadden. Ze willen het liefst bij haar zijn en haar niet alleen laten. Ze vinden het jammer dat het ouderlijk huis is verkocht bij moeders verhuizing vorig jaar naar het verpleeghuis. Met het advies van Evelien komen de zussen tot een bijzonder mooie keuze. Hun moeder zal tot aan haar afscheid logeren bij haar dochter Marloes. Dat deden ze vaker na het overlijden van hun vader en hoe mooi is, dat dit nu nog een keer kan.

Er wordt een mooie rouwkaart opgemaakt en rouwvervoer gekozen. Hanneke wil zich graag verdiepen in de bloemen en besluit dat zij zelf viool zal spelen in de kerk.

De dagen erna komt Evelien dagelijks langs voor thuiscontrole om te kijken of de opbaring goed verloopt en is er altijd ruimte voor een gesprek. Er wordt gelachen, gehuild en de fotoboeken zijn uit de kast gehaald. Het is een bijzondere week waarin rouw en liefde samenkomen. Marloes en Hanneke regelen zelf de momenten waarop er rouwbezoek langskomt. De bezoekjes in hun eigen omgeving met de steun en troost van de mensen die dichtbij hun staan, doet ze goed.

Het afscheid verloop precies zoals de zussen met elkaar hebben bedacht. Het is een mooi eerbetoon met een persoonlijke kleur. Een afscheid waar ze met een fijn en warm gevoel aan terug denken.

Dag en nacht bereikbaar

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Calculatie van de uitvaart:

Hun moeder had een uitvaartpolis met een waarde van € 1.550,00, dit bedrag is uitgekeerd en is in mindering gebracht op de factuur. Dus de uitvaartkosten zijn € 6.679,50. Kosten zijn gebaseerd op de tarieven van 2024.

 • Geen kosten voor verpleging en bedkoeling Incl.

  Er worden geen extra kosten gerekend voor de verzorging door de verpleging en het korte gebruik van de bedkoeling.

 • Thuisopbaring € 760,00

  Moeder overbrengen naar huis, in de kist leggen, huur kistkoeling 5 dagen, huur schragen en weer ophalen van de gehuurde spullen

 • De uitvaartkist € 393,25

  Populieren natuur kist (Crocus 400 van Wijk)

 • Rouwdrukwerk € 235,00

  Incl. opmaakkosten en frankeren, 20 kaarten

 • Bloemstuk € 175,00
 • Huur van de rouwauto van woonhuis naar de kerk € 539,65

  De zussen kiezen voor een bijzondere, een oldtimer, Daimler rouwauto

 • Verhuur Dorpskerk Poortugaal € 550,00
 • Luiden van de klok € 20,00
 • Begraven € 1.405,00

  Gemeente Albrandswaard

 • Verlengen van de graf- en onderhoudsrechten € 1.375,00

  Voor 10 jaar

 • Overschrijven van de grafrechten € 35,00

  Op de naam van Hanneke

 • De rekening van Hotel New York Excl.

  Deze komt niet op de factuur van Evelien uitvaartverzorging, dit regelen de zussen zelf.

 • Aangifte van overlijden € 16,60

  Bij de gemeente Albrandswaard

 • Uitvaarttarief Evelien (incl. 15 begeleidingsuren) € 1.600,00
 • Extra begeleidingsuren 10 x € 85,00 per uur € 850,00
 • Assistente op de dag van de uitvaart 5 x € 55,00 € 275,00
 • De totale kosten van de uitvaart van hun moeder komt op € 8.229,50
Stel hier je vraag via WhatsApp