Het gaat om jou

03-01-2021 08:48

Afscheid neem je in een omgeving en met mensen bij wie je je op je gemak voelt, waar je jezelf kan zijn en je je vooral niet hoeft aan te passen. Ik ga daarom altijd uit van hetgeen wat past en klopt bij de persoon en het gezin. Daardoor zijn uitvaarten bij mij nooit hetzelfde en staat het afscheid altijd volledig in het teken van de mensen die ik begeleid.

Zo vind ik de keuzes van de locaties en de mensen met wie je het afscheid realiseert van groot belang. Alles en iedereen draagt bij aan de sfeer en de beleving van deze emotionele periode. Door de krachten en talenten van mensen te bundelen, is het mooist mogelijke haalbaar en creëren we de meeste ruimte voor de gewoontes en tradities die voor families zeer waardevol zijn.

Een traditie is een manier van uiten en beleven, die al jaren en soms zelfs eeuwen terugkomt bij een specifieke gebeurtenis. Een traditie is bekend bij personen die zich hier aan verbonden hebben. Zij putten hier kracht uit, kunnen erop terugvallen en het helpt hen om staande te blijven.

Maak je wensen kenbaar aan je familie of een goede vriend. Het praten over afscheid nemen en uitvaartwensen, ook op een moment dat het nog ver van je af staat, zorgt veelal voor opluchting. Het onderwerp blijkt vaak minder lastig te bespreken dan gedacht en stiekem wordt er ook nog veel gelachen als er opties of ideeën voorbij komen waarvan men deze niet van elkaar had verwacht.

Ik ben ervan overtuigd dat het kennen van elkaars wensen en het nadenken hierover een geschenk kan zijn. Een geschenk om een taboe los te laten, een kans om onze omgeving te ontzorgen en hen de bevestiging te geven dat de juiste keuze wordt gemaakt.

Stel hier je vraag via WhatsApp