Logo Evelien Uitvaartverzorging met team 2023
Search
Close this search box.

Thanatopraxie, de kunst van opbaren

03-04-2021 16:54

Een opbaring is een belangrijk onderdeel van afscheid nemen. Het is ook een van meest persoonlijke onderwerpen om te bespreken, omdat iedereen daar een eigen beleving en behoefte bij heeft. Een van de beslissingen die we moeten maken is hoe we het lichaam van jullie dierbare zullen beschermen tot aan de uitvaart? Koelen is een methode die we allemaal wel kennen, maar dan is er ook nog thanatopraxie, een lichte vorm van balseming.

Wat is thanatopraxie?

Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan, omdat er geen koeling meer nodig is.

Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koeling achterwege blijven. Door een thanatopraxie behandeling kunnen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. Ook de donkere vlekken die kunnen ontstaan bij de oren en de handen verdwijnen vaak na behandeling.

De behandeling is in veel gevallen mogelijk in een thuis-situatie, dat is het moment dat Niels en Maike van Afuitex langskomen om de behandeling te verzorgen.

“Wij komen graag naar je toe en adviseren in datgene wat bijdraagt aan een verzorgde opbaring. Samen zullen wij dan ook proberen tot een wenselijk resultaat te komen. Tijdens de dagen die volgen staan wij voor je klaar. Je kan er gerust op zijn dat als er iets is wij terug komen, adviseren en indien nodig zullen handelen. Wij hebben hiervoor de deskundigheid en mogelijkheden. Vanuit onze expertise in “de kunst van het opbaren” zorgen we er samen met Evelien voor dat deze ervaring bijdraagt aan het waardig en liefdevol afscheid nemen”.

Hoe gaat de behandeling?

De behandeling gebeurt door middel van het injecteren van een conserverende vloeistof in het vaatstelsel en het draineren van lichaamseigen vocht.

Tijdens de injectie worden de ledematen gemasseerd om optimale circulatie van de vloeistof door de bloedbaan te bevorderen.

Dit klinkt misschien ‘medisch’ of ‘spannend’, maar ik leg altijd uit dat het een vriendelijke behandeling is door mensen die dit met liefde en toewijding verzorgen. Na deze behandeling is de overledene van binnenuit beschermt. Dit geeft veel voordelen voor een opbaring waarbij je als familie dichtbij wil blijven.

De voordelen op een rijtje

  • Een opbaring kan zonder koeling
  • Het lichaam neemt de omgevingstemperatuur aan en voelt niet meer zo koud
  • Vlekken en verkleuringen verdwijnen
  • Het laat het gelaat ontspannen
  • Er is een langere opbaarperiode haalbaar
  • Er is geen condensvorming van de koeling

Meer mogelijkheden bij een thuisopbaring, omdat we geen rekening hoeven te houden met de stroomvoorziening van de koeling en het koelelement zelf.

Dag en nacht bereikbaar

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Eigen keuze

Op het moment dat we bespreken waar en hoe we de opbaring laten plaatsvinden heb je zelf altijd de keuze en de regie in handen. Er is geen goed of fout. Het een is niet beter dan het ander. In sommige gevallen zal ik misschien wel adviseren om thanatopraxie te overwegen, maar dan nog blijft de manier van opbaren een persoonlijke keuze aan de hand van beleving en behoefte.

Stel hier je vraag via WhatsApp