Logo Evelien Uitvaartverzorging met team 2023
Search
Close this search box.

Thanatopraxie kan gewoon worden aangeboden

03-04-2021 22:12

Wanneer kranten koppen schrijven met “krachtermen” alsof het feiten zijn over een methode die mensen nog niet zo goed, of zelfs helemaal niet, kennen ontstaat soms onrust en onduidelijkheid. Als iets daardoor als “nieuw” en onbekend worden ervaren ontstaat er al snel de vraag of de gebruikte technieken wel veilig zijn voor de mensen die ermee werken of op een andere manier mee in aanraking komen. Zo ook bij het gebruik van thanatopraxie, of wel licht balseming, wat als methode wordt gebruikt om het lichaam minder snel achteruit te laten gaan en op te kunnen baren zonder koeling.

Dat de thanatopraxie behandeling hele fijne resultaten geeft bij de bescherming tegen de achteruitgang van het lichaam tussen het moment van overlijden en het moment van afscheid staat niet ter discussie.  Het lichaam behoud of krijgt de natuurlijke kleur terug en een koeling is niet meer nodig, ook niet in de zomer. De overledene voelt niet zo koud en zeker bij een thuisopbaring zorgt thanatopraxie voor veel comfort. Een fijne beleving van de opbaring, is een grote meerwaarde voor de nabestaanden die afscheid moeten nemen. 

In het artikel ‘Thanatopraxie, de kunst van opbaren’, vertellen Afuitex en Evelien Uitvaartverzorging over wat thanatopraxie precies is, hoe het werk en wat de voordelen zijn.

Thanatopraxie is een expertise

Een thanatopraxie behandeling bij Evelien Uitvaartverzorging wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Niels Schermel van Afuitex. Niels en zijn mensen hebben een jarenlange ervaring en expertise in de kunst van de thanatopraxie. Tijdens de behandeling worden technieken en middelen gebruikt waarmee zij dagelijks werken en precies weten hoe ze ermee om moeten gaan. Zoals een gediplomeerde apotheker weet bij welke medicijnen allergiereacties of andere bijwerkingen kunnen optreden, weten Niels en zijn mede verzorgers hoe zij een thanatopraxie behandeling veilig en zorgvuldig kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn ze opgeleid, getraind, werken ze in daarvoor geschikte, goed geventileerde ruimtes of maken ze gebruik van voldoende bescherming voor henzelf en de omgeving.

Evelien Uitvaartverzorging heeft nauw contact met Niels, die tevens bestuurslid is van het Nederlands Instituut Thanatopraxie (N.I.T.), over de ontwikkelingen binnen de thanatopraxie en samen staan wij voor veiligheid, kwaliteit en de beste zorg voor de overledene en nabestaanden. Evelien uitvaartverzorging blijft dan ook thanatopraxie als optie, naast koeling, aanbieden. Zowel op onze eigen locatie als, wanneer dat gewenst en mogelijk is, in de thuissituatie.

Recent lieten de grote uitvaartcoöperaties weten dat ze tijdelijk stoppen met het aanbieden en gelegenheid geven tot thanatopraxie op hun locaties. Het gaat daarbij om een interne, zelfstandige afweging, zonder overleg en met Nederlands Instituut Thanatopraxie (N.I.T.), omdat zij willen uitzoeken of medewerkers ‘mogelijk’ risico lopen bij de uitvoering van de behandeling. Als we kijken naar de huidige kennis en alle resultaten die het N.I.T. de afgelopen jaren heeft verzameld, is er geen rede voor onrust.

Picture of Evelien Ligthart

Evelien Ligthart

Uitvaartverzorger bij Evelien Uitvaartverzorging

Stel hier je vraag via WhatsApp