Corona, Ook tijdens deze periode nemen we samen afscheid

Corona, Ook tijdens deze periode nemen we samen afscheid
25-03-2020 22:57

Corona, het virus waar we niet meer omheen kunnen. Ook bij afscheid nemen zullen we rekening moeten houden met alle risico’s die dit virus met zich meebrengt. Afscheid nemen doe je op je eigen manier, met zo min mogelijk moeten en zo veel mogelijk mogen. In de huidige situatie kan er minder en moeten dingen anders, dat is wennen en naar. Dit betekent niet dat afscheid niet meer persoonlijk of eigen kan voelen. Vanuit een positieve benadering en met veel creativiteit is er alsnog heel veel mogelijk.

Het RIVM heeft maatregelen ingesteld; hier moeten we ons allemaal aan houden. Je zal dit ook merken wanneer ik je kom ondersteunen bij het afscheid:

  • Bij een melding van overlijden zal ik altijd vragen naar de omstandigheden en of de overledene, of de naasten het virus bij zich dragen of gelijke klachten hebben. Als dit het geval is, dan zal ik hier rekening mee moeten houden door bescherming en afstand.

  • Op het moment dat ik op bezoek kom, hou ik mij aan de afstand van 1,50 m en wil ik vragen of er niet meer dan 4 personen tegelijk aanwezig zullen zijn in dezelfde ruimte.
  • Het verzorgen van de overledene mag je als familie zelfstandig doen, zoals dat altijd kan. In iedere andere situatie zal de verzorging van de overledene door mijn collega’s van de verzorging worden gedaan. Zij zullen dit doen aan de hand van het aan hen opgelegde protocol, afhankelijk van de omstandigheden. Zo kan het gebeuren dat er beschermende kleding en materialen worden gebruikt en/of dat het verzorgen in een afgeschermde ruimte wordt gedaan zonder andere personen erbij, wanneer een afstand van 1,50m niet realiseren is. Dit wordt per situatie bekeken en ik zal het op dat moment met je doorspreken en je daarbij ondersteunen.

  • Doordat veel bedrijven nu met een kleinere bezetting werken, kan het zijn dat sommige producten of diensten niet op voorraad of beschikbaar zijn. Ik zal dus je keuze eerst laten bevestigen, om teleurstelling te voorkomen.

  • Samen afscheid nemen kan niet met meer dan 30 personen tegelijk, dit is inclusief kinderen.

  • Horeca/catering is helaas niet mogelijk.

  • Contact onderhouden gedurende de uitvaartbegeleiding doen we zo veel als kan per telefoon, WhatsApp of via Zoom (video bellen met meerdere mensen te gelijk).

  • Voorbesprekingen en nazorggesprekken zullen ook zo veel als mogelijk via telefoon, WhatsApp of Zoom plaatsvinden.

Nogmaals dit lijstje klinkt niet fijn, maar ik sta open voor creativiteit en het denken vanuit mogelijkheden. Het accepteren van de realiteit van deze periode kan lastig zijn, maar als we openstaan voor mogelijkheden kunnen we vanuit creativiteit het mooist mogelijke afscheid realiseren. Zo heb ik al een aantal mooie manieren gevonden om verbinding en betrokkenheid op afstand haalbaar te maken.

 

Rouwdrukwerk

Via een rouwkaart kan je veel communiceren, ook bijzondere verzoeken. Met een extra inlegvel kan je een select gezelschap uitnodigen voor de uitvaart. Of stuur een retourkaartje mee, die iedereen kan terugsturen aan de overledene met een mooie herinnering. Deze kunnen we meegeven of laten bundelen tot een prachtig boekje.

 

Rouwvervoer

Met een (bijzondere)rouwauto kan je extra sfeer toevoegen aan het afscheid. Op weg naar de afscheidslocatie of begraafplaats kunnen we een afscheidsroute uitzetten langs speciale plekken en langs huizen van naaste familie en vrienden die je graag erbij had gehad. Dit noemen we een rijdend afscheid.

 

Herdenkingspagina

Het openen van een online herdenkingspagina geeft iedereen digitale toegang om foto’s en berichten te plaatsen en een condoleance te tekenen. Op deze manier bundel je alle steun bij elkaar en heeft iedereen een digitale plek om troost te zoeken en steun te vinden.

 

Livestream, video en fotografie

Het internet geeft ons een digitale vrijheid, in deze tijd belangrijker dan ooit. Dankzij deze vrijheid kunnen we het afscheid live streamen of later uitzenden op een afgeschermde webpagina, die met een inlogcode bezocht kan worden, zodat de mensen thuis alles vanaf hun beeldscherm kunnen volgen. Een fotoreportage is natuurlijk niet nieuw, maar in deze tijd een belangrijke manier om momenten vast te leggen, vast te houden en te delen met anderen.

 

Beste ideeën ontstaan in het moment

Alle ideeën, zoals hierboven genoemd, zijn ideeën die in het moment zijn ontstaan. Vaak ontstaan de beste ideeën spontaan en op een moment waarbij veel samen komt, daarom is ook ieder afscheid uniek. Er ontstaan bij ieder afscheid unieke ideeën. Creativiteit is iets waar het corona virus ons niet in kan en zal beperken. Integendeel. We worden scherper en ons natuurlijke aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat we in staat zijn te dealen met moeilijkheden. Ook dit kunnen we met elkaar aan. Laten we de realiteit proberen te accepteren, open staan voor creativiteit en de mogelijkheden en alternatieven omarmen.  Zo zorgen we samen voor een prachtig afscheid, waarmee je verder kan.

 

Ik ben er voor je.

reacties  0 reacties reageren