Een Drive-Through-Afscheid ‘in de Roos’

Een Drive-Through-Afscheid ‘in de Roos’
22-05-2020 18:03

Aan de Oostmolendijk vond een zeer bijzonder afscheid plaats. Buiten op het erf van de Paradijshoeve was alles ingericht voor een ‘drive-through’ afscheid. Omringt met bloemen, dartborden en dartpijtjes werd er een laatste darttoernooi gehouden door familie en naaste vrienden. De (live)muziek uit haar eigen playlist verbond iedereen met elkaar.

 

Diverse familieleden, vrienden en bekenden in circa 70-90 auto’s namen op gepaste en persoonlijke wijze afscheid van hun dierbare. Zij bewezen vanuit hun auto een laatste eer door een pijltje te gooien in een van de dartborden en konden op deze wijze de directe familie op gepaste afstand condoleren. “Wij hebben ervaren dat een ‘drive-through afscheid’ onder deze bijzondere omstandigheden een mooi wijze van afscheid nemen is.”, vertelde Piet Plaisier van Hofstede de Paradijshoeve Ridderkerk.

 

Om verlies een plek te kunnen geven is het belangrijk iets te kunnen doen, een bijdrage te leveren, iets te geven, te helpen of er gewoon te zijn. Mede daardoor maken de covid19-maatregelen het afscheid nemen zo zwaar. Veel mensen zijn niet in gelegenheid om iets ‘te doen’. Het is goed dat we in deze periode verder durven kijken dan wat we gewend zijn. "Wat we eerst absurd vonden, omarmen we nu met alles wat we hebben. Wat er dan ontstaat is vaak mooier en persoonlijker dan dat we ons van te horen hadden kunnen indenken. Ga er maar aan staan; het verliezen van iemand van wie je houdt is al loodzwaar, maar laat staan wanneer je voor een ander de keuze moet maken of ze aanwezig kunnen zijn. Dat gaat er bij mij niet in en daarom zoek ik in samenwerking met gemeente en lokale ondernemers net zo lang naar een manier van afscheid nemen waarbij iedereen betrokken kan zijn.”

Zijn liefde voor oldtimers werd een beleving op zijn uitvaart

Zijn liefde voor oldtimers werd een beleving op zijn uitvaart
11-05-2020 17:47

In de tuinen van het Kasteel van Rhoon komt de blues je tegemoet. De klanken van de trompet vullen de ruimtes tussen de mensen en verbind iedereen met elkaar op dit unieke moment. In het midden van dit gezelschap staat zijn afscheid centraal. Trompettist Camille Passeri speelt de favoriete muziek hun vader en liet iedereen genieten. Er is gekozen voor een plek waar iedereen zich op zijn gemak voelt. De sfeer is ongedwongen en ontspannen. Woorden zijn niet nodig, er is muziek, de plek en het moment met elkaar.

 

Zijn liefde voor oldtimers werd een beleving op zijn uitvaart. Met een T-Ford uit 1914 werd hij naar het crematorium gebracht, gevolgd door een Ford model A uit 1930, waarin zijn vrouw en zoon hem volgden. De nostalgie van zijn jeugd in contrast met de realiteit van die dag, zorgde voor melancholie en ontroering. Een groot eerbetoon waar met trots en een goed gevoel op terug gekeken wordt.

 

“Een persoonlijk afscheid kennen we gelukkig allemaal, maar ik ga graag een stukje verder dan persoonlijke facetten, ik draag bij aan een uitvaart waarin de persoon op elk moment wordt herkent en waar ruimte is voor een eigen beleving van afscheid nemen. Als er ruimte is om afscheid te nemen, krijgt het verlies een plek waarmee je verder kan. Wanneer niemand zicht hoeft aan te passen, kan iedereen op zijn eigen manier afscheid nemen. Het leven vieren en omarmen maakt in mijn ogen een afscheid ‘beleefbaar’.” – Evelien