Afscheid
Een uitvaart is afscheid nemen van een heel leven op één dag

Echtheid

Eerlijkheid

Empathie

Eigenheid

Nadenken over het afscheid geeft houvast voor later

Voor veel mensen is afscheid nemen van een dierbare een onoverkomelijk feit waar ze liever niet aan denken. Toch is het goed om er wel over na te denken. Ieder leeft, leert, ervaart en heeft lief op een eigen manier. Het afscheid mag dan ook zijn zoals je in het leven staat.

Het is goed om bewust de periode rondom de uitvaart te beleven, waardevol voor jezelf en voor je omgeving. Bewust situaties beleven geeft houvast en maakt je sterker, zelfs wanneer je je in een moeilijk situatie bevindt.

Afscheidsverhalen: Bijzondere Crematies
Dank je wel, Lucas

Dank je wel, Lucas

Het afscheid van Lucas was meer dan alleen een laatste groet, het…
Een Drive-Through-Afscheid

Een Drive-Through-Afscheid

Aan de Oostmolendijk vond een zeer bijzonder afscheid plaats. Buiten op het…
Wat Maarten ons heeft meegegeven

Wat Maarten ons heeft meegegeven

“Iedereen heeft een vrije keuze in wie er wordt benaderd als uitvaartverzorger.…

Het afscheid regelen

Ik kan je helpen om grip te krijgen op wat er allemaal komt kijken bij het regelen van de uitvaart. Ik bied alle ruimte om je eigen kijk en afscheidswensen op een rij te zetten. 

Ik laat jullie ontdekken welke laatste momenten extra waardevol zijn, zodat de uitvaart een waardevol en prachtig afscheid wordt.

Het kan zijn dat er een wilsbeschikking is waarin jullie dierbare zelf zijn of haar wensen heeft opgeschreven. Als dat zo is nemen we deze als leidraad voor het vormgeven van de uitvaart.

Tijdens onze gesprekken zullen we samen het afscheid vormgeven. We kijken samen naar een mooie afscheidslocatie en de begraafplaats, naar een kist, wade, baar of mand en stellen de rouwkaart samen als jullie deze willen versturen. 

Ook bespreken we het rouwvervoer en welke elementen de begrafenis nog meer eigen kunnen maken.

Zoals bloemen, muziek, afscheidsfotografie, eten en drinken. Je bent bijna helemaal vrij in hoe jullie de begrafenis vorm willen geven. 

Zelfs binnen de onderwerpen waarbij we te maken hebben met wettelijke regels, is er genoeg ruimte voor jullie wensen. 

Er zijn dus veel opties die allemaal mogen, maar die zeker niet allemaal hoeven.

Als jullie de begrafenis zelf willen regelen, kan dit natuurlijk ook. In dat geval ben ik er voor jullie op het moment dat jullie mijn begeleiding nodig hebben.

Uitvaart regelen

Bij het regelen van een uitvaart komt er opeens veel op je af. Ik kom je er graag bij helpen, om je de ruimte te geven alles te beleven op je eigen tempo en invulling te geven op je eigen manier. 

Een uitvaart regelen doe je niet even. Ik neem daar de tijd voor en verdeel de dingen die we moeten vormgeven in stukken. We pakken alles één voor één aan. Daarbij gaat vooraf aan het regelen van de uitvaart eerst alle zorg en aandacht naar wat jullie met elkaar hebben meegemaakt en jullie dierbare. 

Naar de laatste verzorging en het kiezen van een fijne plek waar hij of zij tot aan het afscheid zal verblijven. Dan kijken we verder, om zo stap voor stap een mooi afscheid vorm te geven waar jullie later met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Doe alsof je thuis bent in ‘De Suite’ in Poortugaal.
Wij gunnen iedereen een fijne plek waar je je thuis kan voelen in de dagen tot aan het afscheid. In het afscheidshuis mag je dierbare bij ons logeren tot aan de uitvaart en mogen jullie op bezoek komen en met elkaar waardevolle momenten beleven die bijdragen een ‘eigen’ afscheid.

Je kunt me altijd bellen

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Eigen uitvaart voorbereiden

De dag dat jij afscheid moet nemen van jouw dierbaren kun je geheel aan je nabestaanden overlaten. Maar jij hebt ongetwijfeld zelf ook ideeën over het afscheid. Je eigen uitvaart voorbereiden kan juist een mooie voorbereiding zijn door er met je dierbaren over te praten.

We zien dat de vraag en behoefte naar het regelen van een eigen uitvaart aan het toenemen is. Het kan een fijne gedachte zijn dat je zelf betrokken bent en bepaalde keuze niet over wilt laten aan je nabestaanden. 

Tot het eind graag de touwtjes in handen houden, maar ook jouw wensen en ideeën meenemen bij het voorbereiden van jouw eigen uitvaart. En dat gaat verder dan de keuze voor (natuur)begraven of cremeren alleen. 

Het gaat ook over de keuze voor de opbaring, kist of wade, muziekstukken, kleur van bloemen en aankleding, rouwvervoer, aanwezigen, eventueel dragers etc. 

Gaat je voorkeur uit naar een (natuur)begrafenis, dan kun je bijvoorbeeld ook al een (natuur)begraafplaats uitzoeken en aangeven wat voor kist, mand of wade je graag zou willen. Het is zelfs mogelijk, indien je kiest voor een particulier graf, om je eigen plek al te reserveren op de (natuur)begraafplaats.

Door deze keuzes kenbaar te maken geef jij jouw nabestaande een goede leidraad om een uitvaart te verzorgen die écht bij jouw past. Nabestaanden kunnen zo een afscheid realiseren waarin iedereen jou kan herkennen. 

Evelien helpt je graag om je eigen (natuur)begrafenis voor te bereiden en je kan je uitvaartwensen bundelen in het uitvaartwensenboek ‘Houvast’. ‘Houvast’ is een wilsbeschikking die je eenvoudig kunt bestellen. 

Bijzondere uitvaart

Bij Evelien Uitvaartverzorging begeleiden we mooie, bijzondere uitvaarten. Er is namelijk alle ruimte en gelegenheid om het afscheid te beleven op een eigen en daarmee ieders unieke manier. Wij leven ons leven allemaal op onze eigen wijze. Ik vind het vanzelfsprekend dat er dan ook op ieders eigen manier afscheid genomen kan worden. Ieders leven is bijzonder en daarmee is dus ook iedere uitvaart bijzonder.

Wat is een bijzondere uitvaart?

Een bijzondere uitvaart is een uitvaart waarbij de familie, en/of de overledene bij leven, alle ruimte heeft gekregen om persoonlijke wensen rond het afscheid te creëren. En dat aan deze wensen gehoor is gegeven. Een bijzondere uitvaart is bijzonder, omdat het uniek is en de overledene in het afscheid wordt herkent.

Inspiratie voor een bijzondere uitvaart

Vaak is er verwondering over wat er allemaal kan en mag bij het creëren van een uitvaart. Het is goed om bij leven je te laten inspireren voor je eigen afscheidswensen, omdat een uitvaart bijzonder wordt door eigen elementen, sferen en zelf gekozen producten. Het maakt daarbij natuurlijk niet uit hoe groot of klein het afscheid is. Ook is een bijzondere uitvaart niet budget afhankelijk. Iedere uitvaart is bijzonder, omdat ieder mens bijzonder is.

Eveliens liedjes, een persoonlijke noot.

Dit is een persoonlijk samengestelde lijst, die ik blijf aanvullen. Ik ontdek met regelmaat een, voor mij, nieuw nummer dat mij raakt. 

Niet alle liedjes gaan over gemis of het verlies van een geliefd persoon, maar wel roepen ze allemaal iets op wat past bij een bepaalde situatie of herinnering.

Elke herinnering heeft zijn eigen muziek

Iedereen heeft een muziekstuk of liedje waar je gevoelens bij hebt. Daarom is muziek op een uitvaart een hele fijne manier om gevoelens als gemis, verdriet, liefde, dankbaarheid en geluk te uiten.

Met muziek kan je ook heel goed de sfeer van het moment bepalen. Zoals: Luchtig, zwaar, droevig, hoopvol. 

Daarom is muziek ook zo persoonlijk en draagt het bij aan een ‘eigen afscheid’.

Ik heb ter inspiratie een aantal Spotify Playlists aangemaakt met muziek en liedjes voor op een afscheid.

Mijn top 3

Bekijk hieronder mijn top 3  liedjes voor op een afscheid.

100 punten uitvaartmuziek

Een unieke lijst van ‘niet standaard, maar wel prachtige nummers’, Als je van muziek houdt, dan is het heerlijk om eens deze lijst te luisteren. De uitvoeringen zijn verrassend en de teksten bijzonder. Ieder nummer is 100 punten waard.

Op mijn Instagram is een terugkomende post, waarbij steeds één van deze nummers wordt uitgelicht.

Je uitvaartwensen kenbaar maken

Je bent bijna helemaal vrij in hoe je je afscheid wilt realiseren. Zelfs binnen het ‘noodzakelijke stuk’ is er genoeg ruimte om je eigen afscheidswensen aan te geven.

Er zijn veel uitvaart ideeën en keuzes die allemaal mogen, maar die zeker niet allemaal hoeven. Je bent bijvoorbeeld niet verplicht om koffie te serveren na een crematie of kaarten te versturen voor een uitvaart.

De overledene hoeft niet in een rouwauto naar het crematorium en je mag je dierbare zelfs op een mooie aanhanger achter jouw fiets naar het afscheid brengen. Je kunt van alles inzetten, aanschaffen of huren, maar je bent daar niet toe verplicht. Iets zelf maken of faciliteren is ook vaak een mogelijkheid. Alle keuzes maak je aan de hand van je persoonlijke afscheidswensen. Je ‘eigen gewoon’.

Vanaf het moment dat je me belt, bekijken we met elkaar welke ondersteuning en hulp er nodig is en zorgen we samen voor een uniek en eigen afscheid op jullie manier.

Wilsbeschikking: Gun jezelf en je nabestaanden Houvast

Het kennen van elkaars afscheidswensen geeft houvast wanneer de uitvaart geregeld moet worden. Steeds meer mensen leggen daarom hun wensen vast in het boekje ‘Houvast’. 

Houvast is een wilsbeschikking waarin je wordt geïnspireerd en geholpen om je eigen uitvaartwensen te ontdekken. 

Het is voor je naasten fijn om dit te weten, want dat haalt bij hen eventuele twijfel weg en geeft vertrouwen bij het maken van beslissingen voor jouw afscheid.

Ook is het mogelijk om hier met Evelien over te praten tijdens een (digitaal) kennismakingsgesprek.

Benieuwd naar de kosten van een uitvaart?

Locaties om afscheid te nemen

Een uitvaart mag je op allerlei plekken organiseren. Het is belangrijk dat de uitvaartlocatie voor jou goed voelt. Het kan bijvoorbeeld bij jullie in de tuin zijn of jullie favoriete kroeg, restaurant of op een boerderij.

Ter inspiratie hieronder een paar locaties waar ik goede ervaringen mee heb.

Spreken op de uitvaart 10 tips voor het schrijven van een toespraak

Tijdens het afscheid worden vaak de meest bijzondere en mooiste herinneringen vertelt tijdens de toespraken en verhalen. Van een enkele quote tot een volledig levensverhaal, jullie woorden maken het afscheid uniek, persoonlijk en herkenbaar voor iedereen.

Heb je nog nooit een toespraak geschreven of weet je even niet waar je moet beginnen? Wendy Tuns van ‘Bijzondere woorden’ kan je ondersteunen en helpen bij het schrijven en vormgeven van verhalen. 

Hulp nodig bij overlijden?

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Hoe nabestaanden terugkijken op het afscheid

9.9

Alleen maar liefde

Evelien en Barbara hebben de uitvaart van mijn moeder onvergetelijk gemaakt. In 1e instantie was ik sceptisch om nog voor het overlijden een afspraak te maken bij ons thuis om de uitvaart te bespreken. Maar achteraf is dit zo’n goed besluit geweest, omdat na het overlijden bepaalde moeilijke beslissingen al genomen waren en je vooraf rustig met elkaar keuzes kan overwegen. Van de 1e tot de laatste afspraak voelden Evelien en Bar als familie. Wederzijds respect, oog voor detail, je werk uit liefde doen en kennis van zaken….voor hen zo gewoon maar voor ons zo waardevol.
Rotterdam 6 oktober 2022

5 ***** de luxe

De begeleiding en de uitvoering van onze wensen heeft er mede voor gezorgd dat de verwerking soepel kon verlopen.
Rotterdam 5 oktober 2022

Fijn

Vanaf het eerste moment voel ik me comfortabel en gehoord bij Evelien. Ze toont oprechte interesse en past zich aan persoonlijke wensen aan, maar vergeet hierbij niet de dingen waar zij zelf voor staat. Ze maakt het onderwerp bespreekbaar op een fijne manier.
Oud-Beijerland 5 oktober 2022
91 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.9/10

Zullen we kennismaken?

Een kennismaking kan altijd, even aftasten en elkaar een beetje leren kennen. Tijdens zo’n eerste gesprek komen we er met elkaar achter of je bij mij de juiste klik voelt. 

Ik hecht hier veel waarde aan, omdat je nu eenmaal fijner en makkelijk praat met een persoon bij wie je jezelf op je gemak voelt. 

Daarbij maakt het niet uit of je mij benadert voor jezelf, voor je gezin, een kind, een school of bedrijf.

Bel mij 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.