Afscheid
Een uitvaart is afscheid nemen van een heel leven op één dag

Echtheid

Eerlijkheid

Empathie

Eigenheid

Nadenken over het afscheid geeft houvast voor later

Voor veel mensen is afscheid nemen van een dierbare een onoverkomelijk feit waar ze liever niet aan denken. Toch is het goed om er wel over na te denken. Ieder leeft, leert, ervaart en heeft lief op een eigen manier. Het afscheid mag dan ook zijn zoals je in het leven staat.

Het is goed om bewust de periode rondom de uitvaart te beleven, waardevol voor jezelf en voor je omgeving. Bewust situaties beleven geeft houvast en maakt je sterker, zelfs wanneer je je in een moeilijk situatie bevindt.

Afscheidsverhalen: Bijzondere Crematies
Dank je wel, Lucas

Dank je wel, Lucas

Het afscheid van Lucas was meer dan alleen een laatste groet, het…
Een Drive-Through-Afscheid

Een Drive-Through-Afscheid

Aan de Oostmolendijk vond een zeer bijzonder afscheid plaats. Buiten op het…
Wat Maarten ons heeft meegegeven

Wat Maarten ons heeft meegegeven

“Iedereen heeft een vrije keuze in wie er wordt benaderd als uitvaartverzorger.…

Het afscheid regelen

Wij kunnen je helpen om grip te krijgen op wat er allemaal komt kijken bij het regelen van de uitvaart. We bieden alle ruimte om je eigen kijk en afscheidswensen op een rij te zetten. 

We laten jullie ontdekken welke laatste momenten extra waardevol zijn, zodat de uitvaart een waardevol en prachtig afscheid wordt.

Het kan zijn dat er een wilsbeschikking is waarin jullie dierbare zelf zijn of haar wensen heeft opgeschreven. Als dat zo is nemen we deze als leidraad voor het vormgeven van de uitvaart.

Tijdens onze gesprekken zullen we samen het afscheid vormgeven. We kijken samen naar een mooie afscheidslocatie en de begraafplaats, naar een kist, wade, baar of mand en stellen de rouwkaart samen als jullie deze willen versturen. 

Ook bespreken we het rouwvervoer en welke elementen de begrafenis nog meer eigen kunnen maken.

Zoals bloemen, muziek, afscheidsfotografie, eten en drinken. Je bent bijna helemaal vrij in hoe jullie de begrafenis vorm willen geven. 

Zelfs binnen de onderwerpen waarbij we te maken hebben met wettelijke regels, is er genoeg ruimte voor jullie wensen. 

Er zijn dus veel opties die allemaal mogen, maar die zeker niet allemaal hoeven.

Als jullie de begrafenis zelf willen regelen, kan dit natuurlijk ook. In dat geval zijn we er voor jullie op de momenten dat jullie onze begeleiding nodig hebben.

Uitvaart regelen

Bij het regelen van een uitvaart komt er opeens veel op je af. We komen je er graag bij helpen, om je de ruimte te geven alles te beleven op je eigen tempo en invulling te geven op je eigen manier. 

Een uitvaart regelen doe je niet even. We nemen daar de tijd voor en verdelen de dingen die we moeten vormgeven in stukken. We pakken alles één voor één aan. Daarbij gaat vooraf aan het regelen van de uitvaart eerst alle zorg en aandacht naar wat jullie met elkaar hebben meegemaakt en jullie dierbare. 

Naar de laatste verzorging en het kiezen van een fijne plek waar hij of zij tot aan het afscheid zal verblijven. Dan kijken we verder, om zo stap voor stap een mooi afscheid vorm te geven waar jullie later met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Doe alsof je thuis bent in ‘De Suite’ in Poortugaal.
Wij gunnen iedereen een fijne plek waar je je thuis kan voelen in de dagen tot aan het afscheid. In het afscheidshuis mag je dierbare bij ons logeren tot aan de uitvaart en mogen jullie op bezoek komen en met elkaar waardevolle momenten beleven die bijdragen een ‘eigen’ afscheid.

Je kunt ons altijd bellen

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Kinderen meenemen naar een begrafenis of crematie

Het bijwonen van een begrafenis of crematie is voor kinderen, net als voor volwassenen, een intense beleving waar eigen emoties en indrukken bij komen kijken. We vinden het belangrijk om kinderen de mogelijkheid te geven om afscheid te nemen op een manier die voor hen begrijpelijk en ondersteunend is.

Kinderen mogen van ons alles, alles vragen, overal mee helpen. Kinderen vinden het vaak juist leuk om ons te helpen. Kinderen mogen onderdeel zijn van bepaalde rituelen, zoals het dragen van de kist of de bloemen op de kist mooi neerleggen. Maar bijvoorbeeld ook een brief schrijven om hun gevoelens te uiten. Deze handelingen geven kinderen ook een gevoel van betrokkenheid en het helpt hen afscheid te nemen op hun eigen manier.

We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jullie kind afscheid kan nemen om de manier die past bij zijn/haar belevingswereld en leeftijd. Dit altijd in overleg met jullie als ouders.

Uitvaartwensen vastleggen

We begrijpen dat jouw uitvaart een unieke weerspiegeling moet zijn van wie je bent én wat belangrijk voor je is. Door je uitvaartwensen vast te leggen geef jij de dierbaren de mogelijkheid om weloverwogen beslissingen te nemen en jouw afscheid te laten verlopen zoals jij dat wenst.

Evelien Uitvaartverzorging staat voor je klaar om jou te begeleiden bij het bespreken en vastleggen van jouw uitvaartwensen. We luisteren aandachtig naar je verhaal en geven je de nodige handvatten om weloverwogen keuzes te maken. Samen zorgen we ervoor dat jouw uitvaart er één wordt waarin iedereen jou als persoon kan herkennen en hoe jij in het leven stond.

We nemen stapsgewijs de mogelijkheden door en leggen jouw uitvaartwensen vast. Van de keuze van de kist of de urn tot aan de bloemstukken en muziek. We begrijpen dat het lastig kan zijn om bij leven je uitvaartwensen vast te leggen, omdat je hier nog niet aan wilt denken. Ons team zal je hierin ondersteunen en is er voor je op de moeilijke momenten.

Het is ook mogelijk om je uitvaartwensen vast te leggen in ons uitvaartwensenboek ‘Houvast’. Zo weten jouw nabestaanden precies hoe jij het gewild zou hebben. Het helpt ze bij het maken van beslissingen, die al moeilijk genoeg zijn.

Eigen uitvaart voorbereiden

De dag dat jij afscheid moet nemen van jouw dierbaren kun je geheel aan je nabestaanden overlaten. Maar jij hebt ongetwijfeld zelf ook ideeën over het afscheid. Je eigen uitvaart voorbereiden kan juist een mooie voorbereiding zijn door er met je dierbaren over te praten.

We zien dat de vraag en behoefte naar het regelen van een eigen uitvaart aan het toenemen is. Het kan een fijne gedachte zijn dat je zelf betrokken bent en bepaalde keuze niet over wilt laten aan je nabestaanden. 

Tot het eind graag de touwtjes in handen houden, maar ook jouw wensen en ideeën meenemen bij het voorbereiden van jouw eigen uitvaart. En dat gaat verder dan de keuze voor (natuur)begraven of cremeren alleen. 

Het gaat ook over de keuze voor de opbaring, kist of wade, muziekstukken, kleur van bloemen en aankleding, rouwvervoer, aanwezigen, eventueel dragers etc. 

Gaat je voorkeur uit naar een (natuur)begrafenis, dan kun je bijvoorbeeld ook al een (natuur)begraafplaats uitzoeken en aangeven wat voor kist, mand of wade je graag zou willen. Het is zelfs mogelijk, indien je kiest voor een particulier graf, om je eigen plek al te reserveren op de (natuur)begraafplaats.

Door deze keuzes kenbaar te maken geef jij jouw nabestaande een goede leidraad om een uitvaart te verzorgen die écht bij jouw past. Nabestaanden kunnen zo een afscheid realiseren waarin iedereen jou kan herkennen. 

We helpen je graag om je eigen (natuur)begrafenis voor te bereiden en je kan je uitvaartwensen bundelen in het uitvaartwensenboek ‘Houvast’. ‘Houvast’ is een wilsbeschikking die je eenvoudig kunt bestellen. 

Bijzondere uitvaart

Bij Evelien Uitvaartverzorging begeleiden we mooie, bijzondere uitvaarten. Er is namelijk alle ruimte en gelegenheid om het afscheid te beleven op een eigen en daarmee ieders unieke manier. Wij leven ons leven allemaal op onze eigen wijze. We vinden het vanzelfsprekend dat er dan ook op ieders eigen manier afscheid genomen kan worden. Ieders leven is bijzonder en daarmee is dus ook iedere uitvaart bijzonder.

Wat is een bijzondere uitvaart?

Een bijzondere uitvaart is een uitvaart waarbij de familie, en/of de overledene bij leven, alle ruimte heeft gekregen om persoonlijke wensen rond het afscheid te creëren. En dat aan deze wensen gehoor is gegeven. Een bijzondere uitvaart is bijzonder, omdat het uniek is en de overledene in het afscheid wordt herkent.

Inspiratie voor een bijzondere uitvaart

Vaak is er verwondering over wat er allemaal kan en mag bij het creëren van een uitvaart. Het is goed om bij leven je te laten inspireren voor je eigen afscheidswensen, omdat een uitvaart bijzonder wordt door eigen elementen, sferen en zelf gekozen producten. Het maakt daarbij natuurlijk niet uit hoe groot of klein het afscheid is. Ook is een bijzondere uitvaart niet budget afhankelijk. Iedere uitvaart is bijzonder, omdat ieder mens bijzonder is.

Eigen uitvaart voorbereiden

Wil je over je eigen afscheid graag de touwtjes in handen houden? Dat kan! Deel jouw eigen wensen en ideeën bij het voorbereiden van jouw eigen uitvaart. Je eigen ideeën gaan vaak verder dan de keuze voor (natuur)begraven of cremeren alleen, juist daarom is het goed om deze te delen of vast te leggen in een wilsbeschikking.

De dag dat jouw dierbaren afscheid van je moeten nemen, kun je laten voorbereiden door jouw nabestaanden, maar dit kan je ook al zelf doen door je uitvaartwensen te delen. Je eigen uitvaart voorbereiden kan een mooie voorbereiding zijn door er met je dierbaren of met ons over te praten.

We zien dat de vraag en behoefte naar het regelen van een eigen uitvaart aan het toenemen is. Het kan een fijne gedachte zijn dat je zelf betrokken bent en bepaalde keuzes niet over wilt of hoeft te laten aan je nabestaanden. Dit geeft houvast en brengt rust.

Bij het voorbereiden van je eigen uitvaart kun je ook denken aan de keuze voor de opbaring, locaties, kist, mand of wade, muziekstukken, kleur van bloemen en aankleding, rouwvervoer, aanwezigen, dragers en de invulling van jouw afscheid.

Gaat je voorkeur uit naar een (natuur)begrafenis, dan kun je bijvoorbeeld ook al een (natuur)begraafplaats uitzoeken en aangeven wat voor kist, mand of wade je graag zou willen. Het is ook mogelijk, indien je kiest voor een particulier graf, om al je eigen plek te reserveren op de (natuur)begraafplaats van jouw keuze.
Door deze keuzes kenbaar te maken geef jij jouw nabestaanden houvast om jouw uitvaart te verzorgen die écht bij jouw past. Zo kunnen zij een jouw afscheid realiseren waarin iedereen jou zal herkennen.

Evelien Uitvaartverzorging en haar dames helpen je graag om je eigen uitvaart voor te bereiden en je kan je uitvaartwensen ook bundelen in het uitvaartwensenboek ‘Houvast’. ‘Houvast’ is een wilsbeschikking die je eenvoudig kunt bestellen.

Eveliens liedjes, een persoonlijke noot.

Dit is een persoonlijk samengestelde lijst, die we blijven aanvullen. We ontdekken met regelmaat een, voor ons, nieuw nummer dat ons raakt. 

Niet alle liedjes gaan over gemis of het verlies van een geliefd persoon, maar wel roepen ze allemaal iets op wat past bij een bepaalde situatie of herinnering.

Elke herinnering heeft zijn eigen muziek

Iedereen heeft een muziekstuk of liedje waar je gevoelens bij hebt. Daarom is muziek op een uitvaart een hele fijne manier om gevoelens als gemis, verdriet, liefde, dankbaarheid en geluk te uiten.

Met muziek kan je ook heel goed de sfeer van het moment bepalen. Zoals: Luchtig, zwaar, droevig, hoopvol. 

Daarom is muziek ook zo persoonlijk en draagt het bij aan een ‘eigen afscheid’.

We hebben ter inspiratie een aantal Spotify Playlists aangemaakt met muziek en liedjes voor op een afscheid.

Onze top 3

Bekijk hieronder onze top 3  liedjes voor op een afscheid.

100 punten uitvaartmuziek

Een unieke lijst van ‘niet standaard, maar wel prachtige nummers’, Als je van muziek houdt, dan is het heerlijk om eens deze lijst te luisteren. De uitvoeringen zijn verrassend en de teksten bijzonder. Ieder nummer is 100 punten waard.

Op onze Instagram staat een terugkomende post, waarbij steeds één van deze nummers wordt uitgelicht.

Je uitvaartwensen kenbaar maken

Je bent bijna helemaal vrij in hoe je je afscheid wilt realiseren. Zelfs binnen het ‘noodzakelijke stuk’ is er genoeg ruimte om je eigen afscheidswensen aan te geven.

Er zijn veel uitvaart ideeën en keuzes die allemaal mogen, maar die zeker niet allemaal hoeven. Je bent bijvoorbeeld niet verplicht om koffie te serveren na een crematie of kaarten te versturen voor een uitvaart.

De overledene hoeft niet in een rouwauto naar het crematorium en je mag je dierbare zelfs op een mooie aanhanger achter jouw fiets naar het afscheid brengen. Je kunt van alles inzetten, aanschaffen of huren, maar je bent daar niet toe verplicht. Iets zelf maken of faciliteren is ook vaak een mogelijkheid. Alle keuzes maak je aan de hand van je persoonlijke afscheidswensen. Je ‘eigen gewoon’.

Vanaf het moment dat je ons belt, bekijken we met elkaar welke ondersteuning en hulp er nodig is en zorgen we samen voor een uniek en eigen afscheid op jullie manier.

Wilsbeschikking: Gun jezelf en je nabestaanden Houvast

Het kennen van elkaars afscheidswensen geeft houvast wanneer de uitvaart geregeld moet worden. Steeds meer mensen leggen daarom hun wensen vast in het boekje ‘Houvast’. 

Houvast is een wilsbeschikking waarin je wordt geïnspireerd en geholpen om je eigen uitvaartwensen te ontdekken. 

Het is voor je naasten fijn om dit te weten, want dat haalt bij hen eventuele twijfel weg en geeft vertrouwen bij het maken van beslissingen voor jouw afscheid.

Ook is het mogelijk om hier met ons over te praten tijdens een (digitaal) kennismakingsgesprek.

Benieuwd naar de kosten van een uitvaart?

Locaties om afscheid te nemen

Een uitvaart mag je op allerlei plekken organiseren. Het is belangrijk dat de uitvaartlocatie voor jou goed voelt. Het kan bijvoorbeeld bij jullie in de tuin zijn of jullie favoriete kroeg, restaurant of op een boerderij.

Ter inspiratie hieronder een paar locaties waar we goede ervaringen mee hebben.

Spreken op de uitvaart 10 tips voor het schrijven van een toespraak

Tijdens het afscheid worden vaak de meest bijzondere en mooiste herinneringen vertelt tijdens de toespraken en verhalen. Van een enkele quote tot een volledig levensverhaal, jullie woorden maken het afscheid uniek, persoonlijk en herkenbaar voor iedereen.

Heb je nog nooit een toespraak geschreven of weet je even niet waar je moet beginnen? Wendy Tuns van ‘Bijzondere woorden’ kan je ondersteunen en helpen bij het schrijven en vormgeven van verhalen. 

Hulp nodig bij overlijden?

Bel 010 2236215 voor directe hulp bij overlijden.

Hoe nabestaanden terugkijken op het afscheid

9.9

Warme en persoonlijke begeleiding met alle ruimte voor je wensen en rouwverwerking.

Evelien Uitvaartverzorging heeft ons fantastisch begeleid en bijgestaan in de moeilijke periode na het overlijden van onze (stief)vader. Evelien, Barbara en ook Bep die het rouwboeket verzorgde, gaan op zo’n persoonlijke en warme manier met je om en betrekken je bij elke stap en beslissing. Voor ons was het daarmee een meer geleidelijk en goed rouwproces, waar al direct na het overlijden alle ruimte voor was en wat we zo ook intenser hebben beleefd. Dit maakt dat we met een goed gevoel op een mooi afscheid terug kunnen kijken, waar alle ruimte was voor ons verdriet.
Poortugaal 18 maart 2024

Heel fijn, persoonlijk en van onschatbare waarde!

Al voor het overlijden van mijn man kennis gemaakt met Evelien en alles samen besproken. Heel fijn dat er ideeën aangedragen werden die aansloten bij zijn wensen en onze wensen en behoefte. Fijn en persoonlijk contact ook weer afgestemd op wat wij nodig hadden. Vanaf overlijden echt gesteund gevoeld. Het opbaren thuis zo netjes en fijn geregeld. De uitvaart een mooi informeel samenzijn ,Dit maakte het voor ons allemaal wat minder zwaar. Met alle aanwezigen uiteindelijk de kist weg gedragen. Iedereen heeft samen met ons afscheid kunnen nemen. Mooier konden we dit niet wensen. Ik hoop dat iedereen zo’n fijne begeleiding mag ervaren tijdens een van de moeilijkste momenten in een mensenleven.
Spijkenisse 18 maart 2024

Persoonlijke, professionele en warme begeleiding

Evelien en Barbara hebben de uitvaart van mijn beide ouders begeleidt. Doordat zij dit beide keren professioneel en betrokken hebben gedaan, was er voor ons ruimte om ons verlies te verwerken.
Rotterdam 28 februari 2024
133 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.9/10

Zullen we kennismaken?

Een kennismaking kan altijd, even aftasten en elkaar een beetje leren kennen. Tijdens zo’n eerste gesprek komen we er met elkaar achter of je bij ons de juiste klik voelt. 

Wij hechten hier veel waarde aan, omdat je nu eenmaal fijner en makkelijk praat met een persoon bij wie je jezelf op je gemak voelt. 

Daarbij maakt het niet uit of je ons benadert voor jezelf, voor je gezin, een kind, een school of bedrijf.

Bel ons op via 010 2236215 of stuur een e-mail naar info@evelienuitvaartverzorging.nl.

Stel hier je vraag via WhatsApp