Cremeren

Het verassen van het lichaam

In Nederland is dit sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw wettelijk toegestaan en sinds 1991 is cremeren gelijkgesteld aan begraven. Sindsdien telt ons land een groeiend aantal crematoria. Er zijn gemeentelijke, coöperatieve en particuliere crematoria. Ieder crematorium is vrij toegankelijk voor iedereen en heeft zijn eigen uitstraling en sfeer. Het is de moeite waard om eens wat websites te bezoeken om een idee te krijgen van de uitstraling, ligging en bouw. 

In een crematorium kun je een compleet afscheid laten plaatsvinden, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van de crematieruimte en het afscheid op een andere locatie te laten verzorgen.

Als nabestaanden dat wensen, mogen ze bij de start van de crematie aanwezig zijn. De meeste crematoria hebben inmiddels hun crematieruimte zo ingericht, dat zij ook nabestaanden kunnen ontvangen. De start van een crematie is niet eng. In verband met de veiligheid en nauwkeurigheid verloopt de start en het vervolg van een crematie volgens een vaste procedure.

Wanneer iemand wordt gecremeerd wordt er voordat het de crematie plaatsvindt een crematiesteentje met een uniek nummer op de kist of baar neergelegd. Dit steentje blijft tijdens en na de crematie bij de as, zodat altijd bekend is van wie de as is. 

Wanneer de crematie is afgerond wordt de as verzameld en gescheiden van metalen, zoals de schroeven van de kist of bijvoorbeeld een metalen plaatje dat de overledene na een botbreuk geplaatst had gekregen. De as wordt dan gedurende een wettelijk bepaalde periode van vier weken bewaard in het crematorium. De nabestaande die voor de crematie getekend heeft krijgt een bericht, wanneer de as opgehaald kan worden. Dat kun je zelf doen of door Evelien laten verzorgen.

Asbestemming

Je bent vrij om te kiezen wat je met de as wilt doen. Je kunt de as begraven, laten bijzetten in een urnenmuur, thuis houden, laten verwerken in een sieraad of ander (herinnerings)voorwerp, verstrooien op een dierbare plek, per boot of vliegtuig… Er zijn eigenlijk te veel mogelijkheden om op te noemen en er is in ieder geval altijd een manier te vinden die bij je past. Hoewel het in de praktijk zelden gebeurt, hoor je wel formeel toestemming aan de eigenaar van de grond als je de as ergens wilt verstrooien.

Stuur door

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on pinterest
Stel hier je vraag via WhatsApp