Je mag weten waar je aan toe bent

Noodzakelijke kosten

Dit zijn de kosten waar we allemaal mee te maken krijgen, waarvan sommige gevolg zijn van wet en regelgeving. De tarieven kunnen per situatie wel verschillen op basis van tijd, leverancier en/of locatie en gemeente.

Begeleiding en ondersteuning 

Juiste begeleiding bij afscheid is belangrijk, ieder heeft daarin zijn eigen behoefte, dus daarom is dit tarief flexibel. Evelien hanteert een begeleidingstarief van €75,00 per uur, hieronder vallen alle uren vanaf melding tot en met de uitvaart, reistijd en reiskosten tot 100 km en alle administratieve handelingen. Gemiddeld vraagt een uitvaart tussen de 20 en 30 uur en vanzelfsprekend maakt Evelien samen met u een verwachting vooraf, zodat je weet waar je aan toe bent.

Verzorging en bescherming

De verzorging en bescherming van de overledene is belangrijk. Hierin zijn verschillende opties mogelijk en iedere optie heeft een eigen tarief. Ook wanneer de verzorging door een hospice of verzorgingstehuis gedaan wordt kunnen zij hiervoor kosten rekenen. Het verzorgen en kleden van de overledene is bij Evelien iets waar je bij mag en kan helpen of wat je zelf mag doen als dit een wens is. Verzorgen en kleden door en/of met Evelien kan voor €91,00.

Met bescherming wordt bedoeld de lichaamskoeling of lichte balseming (thanotopraxie). Je kunt hierbij uitgaan van een gemiddelde van €50 per dag vanaf de dag van overlijden t/m de dag van de uitvaart.

Pacemaker/ICD

Wanneer de overledene een pacemaker of ICD heeft moet deze worden verwijderd in verband met veiligheid. je wordt hier van te voren over geïnformeerd. Het verwijderen is een kleine ingreep die wordt uitgevoerd door een deskundige. Voor deze extra verzorging wordt een vergoeding gevraagd van €57,00.

Overbrengen

Het overbrengen van de overledene naar de opbaarlocatie is afhankelijk van de keuze van de auto en bedraagt tussen de €234 en €270.

Mortuariumkosten

In geval van overlijden in een ziekenhuis moet je rekening houden met mortuariumkosten die het betreffende ziekenhuis in rekening zal brengen. Dit tarief gaat in drie uur na overlijden, en wordt door het betreffende ziekenhuis via Evelien gefactureerd. Deze bedragen liggen gemiddeld rond de €120,00 per dag.

Uitvaartkist of wade

Het is bij wet verplicht om een overleden persoon te omhullen tijdens vervoer en het begraven of cremeren. De keuze voor de omhulling is zo goed als vrij, zo is er een groot aanbod in verschillende soorten en ontwerpen kisten, waden en manden. Je mag ook de omhulling zelf maken, maar laat je hierbij informeren door Evelien. Als voorbeeld: een eenvoudige, populieren kist kost bijvoorbeeld €350,00. Een eenvoudige wade met opbaarplank rond de € 500,00.

Aangifte van overlijden

Evelien verzorgt de aangifte van overlijden en het verlof van cremeren/begraven bij de betreffende gemeente. Deze documenten zijn bij wet verplicht. Zonder verlof mag er niet worden begraven of gecremeerd. Het uittreksel is nodig voor het aantonen van overlijden bij instanties (bijvoorbeeld: notaris, bank, verzekeringen, abonnementen e.d.). Hiervoor rekenen de gemeenten €13,20.

Begraven of cremeren

Kosten van begraven/cremeren, deze tarieven verschillen per begraafplaats en crematorium. Laat jezelf hierover goed door Evelien adviseren. De tarieven verschillen hierbij zo veel van elkaar, dat het lastig is om hier een gemiddelde aan te geven. Alle tarieven van de crematoria en begraafplaatsen zijn openbaar en kunnen via de websites worden ingezien.

 

Vrije keuze

Deze opties mogen, maar hoeven niet. Deze kunnen worden aangeschaft of gehuurd, maar kun je ook zelf maken of faciliteren. Deze kosten kies je vanuit alle vrijheid, naar eigen wens en behoefte. Evelien kent het huidige aanbod en kan je perfect informeren en adviseren over wat het beste bij je past. Denk daarbij aan:

 • Rouwvervoer naar uitvaartlocatie
 • Condoleanceboek
 • Locatiehuur
 • Kerkdienst
 • Horeca
 • Bloemen
 • Rouwdrukwerk
 • Rouwadvertenties
 • Afscheidsfotograaf
 • Afscheidsvideograaf
 • Live muziek
 • Rouwbezoeken/condoleance
 • Cosmetische behandeling bij de overledene


Voorbeelden van afscheid nemen

Om een goed en realistisch beeld te geven van hoe een afscheid eruit kan zien, staan op deze pagina drie voorbeelden. De voorbeelden dienen ter inspriratie en om een beeld te geven over hoe de kosten worden opgebouwd. Ook kun je dankzij deze voorbeelden goed zien, hoe vrij je bent in het vormgeven van een afscheid en dat Evelien begeleidt en ondersteunt op een manier die écht bij je past.

 

Alle drie de voorbeelden zijn op basis van maatwerk en alleen van toepassing op deze specifieke sitatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Als je een plaatje wilt schetsen van het afscheid vanuit je eigen voorkeuren, adviseer ik contact met mij op te nemen voor een kop koffie/thee. Ik kom vrijblijvend langs om alle vragen te beantwoorden en als je wilt je uitvaartwensen op papier te zetten.